Odla på balkongen

HEMMA * Du behöver inte en trädgård för att odla egen mat. Nästan allt går att odla på balkongen. Tricket för att lyckas är att ha rymliga krukor och att välja växter utifrån balkongens läge.

Skribent Karina Brozinic

Söderläge är gynnsamt i trädgården, men en söderbalkong får lätt gassande sol. Här väljer du torktåliga växter och solälskare – tänk medelhav med våra vanligaste kryddor. Österläge har stark morgonsol och västerläge mildare kvällssol. På dessa balkonger trivs det mesta. Den nordliga balkongen med skugga är lite svårare att odla ätligt på, men det är inte hopplöst. Tänk lundväxter som exempelvis ramslök och var inte rädd för att testa.

Vinden är en faktor att räkna med på balkonger. Den kan välta krukor och blåsa iväg amplar. Vissa växter är känsliga för vind, och pollinerare som fjärilar och bin håller sig undan blåsiga lägen. Ett dekorativt vindskydd kan vara så enkelt som en skärm av tyg eller bambupinnar.

Den lilla balkongytan utnyttjas till max om man odlar på höjden. Nu för tiden finns finurliga odlingssystem på marknaden för »gröna väggar«, med andra ord vertikala rabatter. En bokhylla ger ett enklare system och armeringsnät går att hänga krukor på. En klassisk grön vägg består annars av klätterväxter. De kommer alltid att söka sig mot ljuset så placera därför exempelvis en vinranka längst in och ge den möjligheten att klättra uppåt och utåt, kanske med hjälp av linor i taket.

Krukor och blöt jord väger mycket. Kärl i plast och plåt väger mindre än terrakotta och håller fukten längre. Det har kommit många lätta balkongkrukor på marknaden, men alla kärl som går att fylla med jord går att odla i. Själv återvinner jag alla möjliga kärl, bara det går att göra dräneringshål i botten. Överflödigt vatten får inte stanna i krukan! Ju rymligare odlingskärl desto bättre. Hellre en större samplantering än flera småkrukor, som fortare torkar ut. En krukodling kräver att du vattnar minst en gång om dagen när det är som varmast en sommardag. Fundera på om ett självbevattningssystem är något att satsa på.

Kryddväxter är bland det enklaste man kan odla. Många är fleråriga. Övervintring handlar oftast om att isolera krukan mot att frysa till is. Men kryddväxter är så pass billiga att dra upp från frö eller att köpa nya att du kan kosta på dig att experimentera från år till år. Mixa gärna kryddor, sallad och ätliga sommarblommor, så får du både nytta och fägring.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Karina Brozinic
Artikeln publicerades i