Hitta din egen smarta och personliga stil

Gå loss i klädhyllorna utan att slita på planeten! Med lite kreativitet och omsorg i dina klädval bidrar du enkelt till en bättre värld istället för att nöta på den.

Foto:

Ulrika Zwenger

Här är några snabba genvägar till ett smartare klädmode.

Klimatsmart med second hand

Att köpa plagg som någon annan tröttnat på är så miljösmart att begagnade kläder numera kan märkas med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval. Hela 97 procent energi sparas jämfört med om samma plagg hade nyproducerats. Dessutom förbrukas inte en massa kemikalier och vatten. Byt eller skänk vidare kläder du inte använder.

Hyr dina festkläder

Det är också miljösmart att hyra kläderna till festen eller bröllopet. På några platser i landet finns det klädbibliotek där man kan låna kläder på samma sätt som man lånar böcker. Något som vore kul att se i fler delar av landet!

Byt till dig något nytt

Varför inte ordna en klädbytardag eller ett klädparty? Alla tar med sig fina och fräscha plagg som hänger oanvända därhemma. För någon annan kan det vara det perfekta tillskottet i garderoben.

Unika plagg med re-design

Re-design är när man designar om gamla kläder och tyger till nya. Med enkla medel går det att kombinera plagg till unika produkter. Variationerna blir oändliga.

Fler material behövs

Som konsumenter kan vi kräva ekologisk bomull, men det kommer inte att räcka. Vi måste helt enkelt använda mindre bomull och använda fler material, till exempel hampa som oftast odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Också lin och svensk ull är material som är bättre för miljön än konventionellt odlad bomull.

Miljömärkt är bäst

Ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst. Då har nämligen miljökrav ställts hela vägen från råvaran, till exempel bomull, till färdigt plagg.

> Läs om vår miljömärkning Bra Miljöval Textil

Slow Fashion – färre men bättre plagg

Är för fashionistas vad slow food är för gourmeter – en inställning till kläder som prioriterar färre, finare plagg, av högre kvalitet, med mindre miljöpåverkan och gärna med en intressant och unik design. Det handlar om att mode måste bli långsiktigt. Först då kan vi skapa en klädindustri som är hållbar på riktigt.

Få koll på miljömärkningarna

Här är märkningarna som är framtagna av en oberoende part och har högt ställda miljökrav.