Tips och inspiration för Miljövänliga veckan

Miljövänliga veckan handlar sedan ett par år om att inspirera och uppmuntra varandra till att ta hand om våra saker, kläder och möbler för att minska konsumtionen av nya prylar. Det blir handfasta, konkreta tips på hur du kan fixa, laga, vårda och återbruka dina ägodelar under parollen "ta vara på det vi har". 

Miljövänliga veckan har länge handlat om att uppmuntra konsumenter till miljöschyssta val i butiken och butiker till att få upp fler miljömärkta produkter på hyllorna. Bland annat har vi haft kampanjer för att välja schyssta bananer, fika ekologiskt ochbyta till eko. Vi har också arbetat med att öka utbudet av miljömärkta hygienprodukter på butikshyllorna genom kampanjen "Fräsch på riktigt". Men sedan 2018 har vi börjat med något helt nytt.

Fixa, laga, dela, återbruka – att ta vara på det vi har 

Med kampanjen "Ta vara på det vi har" vill vi genom inspiration och konkreta tips göra det lättare (för oss alla) att ta hand om våra ägodelar. Det handlar om att laga, göra om, återanvända, vårda och slänga mindre. Att fixa grejenhelt enkelt! 

Vi vill också sprida idéer om hur man enkelt kan dela saker i vardagen. Under Miljövänliga veckan hösten 2021 fortsätter vi på den här vägen och att peppa för att landets återvinningscentraler ska göra det enklare att återbruka saker.  

Miljövänliga veckan, alltid vecka 40 

Under Miljövänliga veckan och veckan som leder fram till den hjälps vi åt att sprida information och skapa debatt. 2021 pågår kampanjveckan 2–10 oktober. Då kommer våra lokala kretsar och nätverk kommer skapa fixa-kartor, göra utställningar, opinionsbilda, ordna föreläsningar, informera människor på ÅVC och annat kul.

 Lördagen 2 oktober uppmuntrar vi våra lokala kretsar och andra intresserade att anordna klädbytardag och prylbytardag.

Beställ kampanjmaterial  

Här kan alla – medlemmar, privatpersoner och företag mfl – beställa gratis material till Miljövänliga veckan.

Här kan Naturskyddsföreningens lokalkretsar beställa gratis material till Miljövänliga veckan.

Här kan lärare utan kostnad beställa elevmaterial om "Fixa grejen". 

I materialbladet kan du se materialet till kampanjveckan.

Miljövänliga veckan – vår kampanj för eko har givit eko 

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga veckan sen 1990. Mellan 100 till 150 kretsar runt om i landet brukar ha någon aktivitet. Det kan handla om allt ifrån att sätta upp några affischer till att ta ledigt i två månader och driva kampanjen. Fler och fler aktörer utanför föreningen hakar på. Den stora aktiviteten runt om i landet påverkar! 

Här är några exempel: 

  • Under kampanjen Fräsch på riktigt skrev 8 000 personer på för ett större utbud av miljömärkta skönhets- och hygienprodukter i butikerna. Över 1000 personer provade på att göra egen deo, cerat och torrschampo i våra workshops.  
  • Efter kampanjen Byt till eko ökade ekoförsäljningen med 39 procent! 
  • Med temat Ekofika peppade vi bagerikedjorna att ta fram mjuka ekobröd. Fyra stora bagerier lyssnade och lanserade nya ekoprodukter till brödhyllan. 
  • Innan den första kampanjveckan om kaffe i mitten av 90-talet fanns ett enda ekologisk kaffe, i hälsokosten. Efter kampanjveckan fanns tio olika sorter. Efter första kampanjveckan för ekologiska bananer såldes lika mycket ekobananer på två veckor som man sålt på ett år innan. 
  • Innan vår kampanj om miljömärkt och ekologisk textil fanns handdukar och lakan av ekologisk bomull hos en butikskedja. Efter veckan fanns det på fyra. Så kampanjveckan påverkar och om du hjälper till blir vi ännu starkare.   

Tillsammans gör vi världen grönare! 

Ge en gåva för natur och miljö

Med din gåva kan vi fortsätta kämpa för en hållbar framtid på en frisk och levande planet.

Ge en gåva
Gillas av 1