Så kan dina jeans bli grönare

Att jeans är ett av världens mest älskade plagg vet vi. Men hur miljövänliga är de? Jeans är ett tåligt plagg som räcker länge om du tar hand om dem. Men de är gjorda av bomull, en textil som det går stora mängder vatten för att framställa.

Jeans är ett tåligt plagg. De är gjorda av denimtyg, en slitstark textil, och kan hålla längre än de flesta andra byxor. Tar du dessutom hand om dem på ett smart sätt är chansen stor att de klarar sig i flera år, vilket förstås är fiffigt med tanke på miljön.

Ett bra tips är att inte tvätta jeansen i onödan. Vädra hellre än att rusa till tvättstugan för ofta. Har det gått hål, lappa brallorna så håller de ett bra tag till. När du inte kan ha dem längre, lämna till någon annan eller sy om dem till kjol eller shorts.

Hur väljer man jeans på ett grönt sätt?

De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull gör du stor skillnad. Tyget är lika slitstarkt men det är framtaget utan att kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel fått vara med i leken.

Miljömärkta jeans, vad är det? 

När du köper kläder som är miljömärkta kan du vara trygg i att kemikalierna som används när de blir till är kontrollerade och ofarliga för både miljö och hälsa. I dag finns begagnade jeans som är märkta med Bra Miljöval Second Hand och det finns Svanenmärkta nyproducerade jeans.

Trendiga och miljövänliga jeans, går det?

Det vimlar ju av jeansmärken världen över, men hur är det med de mest välkända? Är de miljöschyssta? De svenska jeansen Nudie är ett bra exempel. Förutom att de görs av ekologisk bomull erbjuder Nudie lagning av sina byxor, antingen i en av deras repairshops eller genom att man beställer ett reparationskit och lagar själv. Du kan också köpa begagnade jeans i deras butiker.

4 tips för att göra dina jeans grönare

1. Laga och lappa jeansen

Är jeansen slitna och har gått sönder, laga dem! Lappade jeans blir som nya och kan hålla ett par år till. Till råga på allt kan lappar få byxorna att se riktigt snygga ut. 

2. Gör kjol av jeansen

När du tröttnat på jeansen, eller om de är nötta och tyget blivit tunt, sy om! Varför inte klippa av benen och göra en jeanskjol eller jeansshorts? Eller en kudde eller en väska?  Överblivet tyg kan bli lappar till andra jeans.

3. Tvätta jeans på låg värme

Testa att ta bort fläckar själv. Ibland går det. 40 grader räcker när du tvättar. Högre värme slukar mer energi. Dosera lagom och fyll maskinen. Häng tvätten. Att torktumla plagg sliter mer.  

4. Köp jeans på second hand

Ge bort gamla jeans. Köp begagnat eller byt kläder med andra.

skog,vatten,höst,träd,grön,gul,blå

Stå upp för naturen

Läget för vår planet är akut, men vi kan fortfarande bromsa utvecklingen. Du behövs i det arbetet!

Bli månadsgivare
Gillas av 2

Relaterat innehåll