Grön omställning – rättvist och med respekt för mänskliga rättigheter!
För att begränsa klimatförändringarnas värsta effekter måste fossila energikällor snabbt ersättas med förnybara alternativ, och detta behöver ske i stor skala. Den så kallade "gröna omställningen" är nödvändig, men den måste genomföras med respekt för mänskliga rättigheter. Både i Sverige och internationellt är detta centralt – samtidigt finns många oroväckande exempel där sol-, vind- och vattenkraft etableras men också kränker mänskliga rättigheter. Välkommen till ett webbinarium som lyfter situationen i Norra Norrland så väl som vittnesmål från miljöförsvarare i Brasilien.
Under webbinariet deltar Swedwatch som i en kommande rapport beskriver hur miljö- och människorättsförsvarare utsatts för hot och trakasserier i projekt kopplade till den gröna omställningen. I rapporten framgår hur lokalsamhällen utestängts från inflytande i länder som Brasilien och Filippinerna.
Vi berättar också om Naturskyddsföreningens arbete med den så kallade "gröna omställningen" i norra Norrland. Där sker nu ett stort och växande exploateringstryck till följd av bland annat industrins omställning. Och även i Sverige ser vi hur de som engagerar sig i skydd för natur och miljö kan möta hot och hat i sitt engagemang.
Medverkande:
- Sara Fröcklin, sakkunnig hav och fiske, Internationella avdelningen Naturskyddsföreningen
- Oskar Lindberg, strateg klimatomställningen, Klimat och juridikavdelningen Naturskyddsföreningen.
- Tor Tuorda, Naturfotograf och grundare av gruppen Gruvfritt Jokkmokk
- Ami Hedenborg, Enhetschef opinion och påverkan, Swedwatch
- Moderator: Anneli Nordling, verksamhetsutvecklare, Engagemangsavdelningen Naturskyddsföreningen