Feed

5 saker du kan göra för ett fräschare Sverige

1 minut 
Dela Naturskyddsföreningens inlägg på sociala medier under Miljövänliga Veckan (30 sept till 8 okt).

15 minuter 
Beställ affischer och minifoldrar och sätt upp på skolan, jobbet och andra ställen där många rör sig. Insidan av en toalettdörr är en bra plats, vid kön till lunchrestaurangen eller micron lika så.
 
45 minuter 
Utmana familjen, caféet, biblioteket eller andra publika platser att anta Tvålutmaningen! Beställ material och sprid ordet om varför det är smart att byta till två som är snäll mot hälsan och miljön. 

1,5 timma 
Tillverka lyxigt läppbalsam med dina vänner, Hyresgästföreningen eller efter styrelsemötet med lokala Naturskyddsföreningen till exempel. Till höger hittar du förslag på upplägg och recept. Själva aktiviteten tar ca 30 minuter, att handla ingredienser och förbereda gör att det sammanlagt tar ca 1,5 timma. 

3 timmar 
Hur väl exponerar affärerna i din närhet de miljömärkta produkterna? Gör en butiksundersökning där du kollar exempelvis tre mataffärer. Skicka in resultatet till lokaltidningen så att fler får upp ögonen för schyssta produkter och var de är lättast att hitta.
> Instruktion till butiksundersökning

Verksamhetsområde: 
Call to action - standard: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: 
Grön guide-kategori: 

Klimatförändringar slår hårt mot världens fattiga

Dagens globala uppvärmning är orsakad av oss människor och påverkar allt; natur, djur och människor. Förbränning av fossila bränslen, jordbruk och skogsskövling har lett till ökade halter av växthusgaser i atmosfären. När växtligheten och haven inte hinner med att ta upp de ökade halterna av växthusgaser hamnar de utanför det naturliga kretsloppet. Vi har fått en förstärkt växthuseffekt med stigande temperaturer och extremt väder till följd.

Klimatförändringarnas konsekvenser som till exempel översvämningar, extremväder, torka och höjda havsnivåer slår särskilt hårt mot de människor som lever i fattigdom. Den som lever i fattigdom har inte heller lika stora möjligheter att hitta lösningar för att anpassa sig till ett förändrat klimat. Bönder och fiskare i fattiga länder blir hårt drabbade när klimatet blir allt mer oförutsägbart och extremt. En del tvingas lämna sina hem som en följd av torka och uteblivna skördar eller plötsliga översvämningar, vilket bidrar till sönderslagna liv och social instabilitet. Undermåliga bostäder i slumområden står inte emot översvämningar och häftiga skyfall.

Läs mer om hur klimatförändringarna driver människor på flykt

De som drabbas hårdast är människor som lever i fattigdom, de som bidragit minst till klimatförändringarna. En stor majoritet av världens fattigaste är kvinnor, så trots att kvinnor överlag bidrar mindre till klimatförändringar än män, så drabbas de ändå hårdare.

Läs mer om hur kvinnor och män drabbas olika av klimatförändringarna

Modern energi bekämpar fattigdom

I dag står energisektorn för nära två tredjedelar av de globala växthusgasutsläppen och el- och värmeproduktion står för 25 procent. Samtidigt saknar över 1 miljard människor i världen tillgång till elektricitet och 2,7 miljarder använder biomassa för matlagning. Att ha tillgång till modern energi är nödvändigt för att lyfta människor ur fattigdom.

Tillgången till energi är en förutsättning för att tillgodose människors basbehov. Och energi är viktigt för människors välbefinnande och för ekonomisk utveckling.

För att inte bidra ytterligare till klimatförändringarna är det viktigt att denna energi är förnybar. Det är också viktigt att inte satsa på energialternativ och metoder som lanseras som lösningar på energi- och klimatkriserna, men som har sociala och miljömässiga konsekvenser som hindrar en hållbar utveckling. 

Naturskyddsföreningen samarbetar med miljöorganisationer i flera länder runt om i världen. Eftersom allt blir påverkat av klimatförändringarna, så spänner vårt klimatarbete över flera miljöområden. Tillsammans med våra samarbetsorganisationer arbetar vi med frågor som energitillgång, speciellt för människor som lever i fattigdom, och för en utbyggnad av – och omställning till – förnybara energisystem. 

För att se till att alla människor har tillgång till modern energi och samtidigt med god marginal nå under 2 graders temperaturhöjning behöver låg- och medelinkomstländer ta en annan utvecklingsväg än en som är baserad på fossila bränslen som vi och andra höginkomstländer har tagit. En väg som är baserad på förnybar energi.  

Vi vill se en global övergång till ett 100 procent förnybar energisystem och tillgång till energi för alla.

Läs mer om vårt samarbete med Earthlife Africa i Sydafrika

Genom investeringar i förnybar energi kan fler människor i låginkomstländer få tillgång till el.

Höginkomstländernas ansvar

Höginkomstländernas ekonomiska utveckling och välstånd har historiskt sett varit beroende av fossil energi och det är vi som bär ansvaret för de största utsläppen av växthusgaser.

Därför borde dessa länder bidra till omställningen till ett fossilfritt samhälle i låg- och medelinkomstländer. Finansiering och tekniköverföring till låg- och medelinkomstländer är därför nyckelfrågor i det globala klimatarbetet.

Klimatförändringarna spänner över flera sektorer i samhället och många människor påverkas av klimatförändringarna. Naturskyddsföreningen tycker att det är viktigt att så många människor som möjligt involveras i diskussionen om vilken samhällsutveckling människor vill ha.

Naturskyddsföreningen samarbetar därför med miljöorganisationer som aktivt arbetar för att mobilisera, öka kunskapen och kapaciteten hos marginaliserade kvinnor och män och lokalsamhällen, människor som idag inte har så mycket inflytande i samhället.

Skogarnas dämpande effekt 

Människor över hela världen är beroende av de tropiska skogarna. De tropiska skogarna är skattgömmor med oerhörd hög biologisk artrikedom. Skogarna binder stora mängder kol och bidrar till en dämpande effekt på klimatförändringarna.

Trots att de tropiska skogarna är så viktiga, avverkas de i alarmerande fart. Vi samarbetar med ett flertal organisationer i de länder där skogarna finns och som jobbar för att skogarna ska bevaras. Vi stödjer också urfolk och lokalsamhällen för ett långsiktigt skogsbruk av viktiga tropiska skogar och för att skydda naturskogar.

Läs mer om varför skogen är så viktig för klimatet

Kustekosystemen viktiga för klimatet  

Naturskyddsföreningen samarbetar med miljöorganisationer som arbetar med att skydda och förvalta kustekosystem. Våra samarbetsorganisationer jobbar med restaurering och förvaltning av kustnära och marina ekosystem och verkar för ett hållbart fiske. Och på flera håll pågår återplanteringsprojekt för att återskapa tidigare avverkad mangrove.

Läs mer om varför haven och deras ekosystem är så viktiga för klimatet

 

Etiketter: 
Call to action - standard: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Fotograf: 
Getty Images.
Bildtext: 
Nästan halva Bangladesh är under vatten, och miljoner människor har tvingats fly från sina hem i augusti 2017. I Shibaloy i Manikganjdistriktet i Bangladesh är nästan alla hus översvämmade. Bönderna drabbas hårdast, när livsviktiga odlingar sköljs bort.
Promo-text: 
Det extremväder som vi ser i vår omvärld blir allt vanligare som en följd av klimatförändringarna. De som verkligen drabbas är världens fattiga. Klimatet är en rättvisefråga.
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: 

NR-tävlingen är avgjord. Här är vinnarna!

Det har förhoppningsvis inte undgått dig att vi haft en Natural Reality-tävling under sommaren där vi vill kora några fantastiska naturupplevelser. Under sommarmånaderna har vi utsett sex stycken veckovinnare och nu efter tävlingens slutdatum korat både första-, andra- och tredjepristagare.

Tävlingen startade den 10 maj och avslutades den 23 augusti. Under perioden har vi fått in över 2 400 tävlingsbidrag från runt 1 700 tävlande. Kvaliteten på tävlingsbidragen har varit fantastisk! Juryn hade minst sagt en utmanande uppgift när den skulle utse pristagare. Från början skulle den endast utse en vinnare, men med tanke på alla magiska bidrag valde vi att belöna tre personer istället för en som det var tänkt från början.

Juryn bestod av Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, SJ:s miljö- och hållbarhetschef Erica Kronhöffer och Houdinis vd Eva Karlsson sammanträdde den 30 augusti och utsåg tre vinnare.

Juryn tittade på helheten, det vill säga hur bild och text förmedlade den starkaste naturupplevelsen, eller ”Natural Reality”, som vi kallar det med en blinkning till Virtual Reality och VR-glasögon som var förra årets julklapp (se gärna kampanjen som startade hela konceptet).

Förstapriset: Malin Sannel, Brottby

Malin vinner med en naturupplevelse delad mellan ett barn och en väldigt liten larv. Malin skriver själv kring bilden: "Möte mellan stor lillebror och liten larv. Det ser ut som att larven tittar upp på honom och deras blickar möts, vilket jag tycker var ett väldigt fint ögonblick."

 Malin Sannel vann NR-tävlingen 2017 med sin bild av lillebror med larv

Juryns motivering lyder:
"Bilden sammanfattar i sin enkelhet mötet mellan människa och natur. Ett ögonblick av nyfikenhet i vardagen fångat på bild. En av naturens större varelser i möte med en av de minsta och med en närvaro som båda parter verkar dela. Detta är ett ögonblick i Natural Reality för oss."

Malin vinner vårt förstapris i tävlingen: Två platser plus utrustning för en Houdini Hangout och möjligheten att välja mellan tre olika äventyr.
Stort grattis till dig Malin!

Andrapriset: Johan Jansson, Boden

Johan Jansson, som är andrapristagare, skriver själv om bilden: "Jag och min dotter var ute och gick längs en liten väg i nejden och vi passerade ett bestånd av hundkex insprängda bland en massa ungbjörkar. Hon blev uppenbarligen betagen och gick in bland blommorna som stod högre än henne själv. Jag fastnade för hennes fascination och tog en serie bilder på avstånd när hon gick från blomma till blomma och lät skira vita knippen vila i händerna. Det var något med barnets intensiva möte med naturens skönhet som fattade tag i mig som betraktare. Hon var helt inne i sin egen värld i en djungel av hundkex och ingenting annat existerade för stunden. En stund som varade några minuter till dess hon tröttnade och vi vandrade vidare."

Vinnare av andrapriset i Naturskyddsföreningens NR-tävling blev Johan Jansson från Boden.

Andrapristagaren belönas med en fin Airborn Hat i merinoull från Houdini (som går att återvinna och gräva ner i jorden om man vill), en värdecheck på hyrkläder från Houdini för två personer, en värdecheck med 50 procent rabatt på snabbtåg med SJ för två personer samt Omtänk, årets bok från Naturskyddsföreningen.

Tredjepriset: John Tellestedt, Garphyttan

En enkel men fin beskrivning medföljer från John Tellstedt som vinner tredjepriset: "Sommaren på Gotland. Livet leker för en åttaåring".

John Tellestedt, Garphyttan vann tredjepriset i vår NR-tävling.

Tredjepristagaren belönas med en fin Airborn Hat i merinoull från Houdini (som går att återvinna och gräva ner i jorden om man vill), en värdecheck på hyrkläder från Houdini för två personer, en värdecheck med 50 procent rabatt på snabbtåg med SJ för två personer samt Omtänk, årets bok från Naturskyddsföreningen.

Deltävling med veckovinnare under sommaren

Vi delade dessutom ut fem stycken veckopriser under sommaren som inte ska glömmas. Det är en rad starka tävlingsbidrag, där flera även var med in i slutet i arbetet med att utse totalvinnarna. De som vann fick två biljetter på valfri resa från SJ samt en check på hyrkläder från Houdini.

 Våra fem veckovinnare i Natural Realitytävlingen.

Vad händer nu efter tävlingen?

Med tanke på hur många riktigt fantastiska bilder som kom in funderar vi lite kring en fotoutställning till våren och kanske välja ut någon av bilderna till ett julgåvokort inför julen. Vi kommer att lagra bilderna säkert tillsvidare och om vi vill använda bilderna kommer vi givetvis att be varje fotograf om lov inför användande utanför tävlingen.

Ett stort och varmt tack till alla tävlingsdeltagare och prispartners från oss på Naturskyddsföreningen. Vilken glädje tävlingen har skänkt oss!

Här kan du du se alla tävlingsbidragen

Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: 

2,5 miljoner färre plastpåsar efter tre månader

Naturskyddsföreningen har sedan tidigare inlett ett samarbete med de tre butikskedjorna MQJOY och Apotek Hjärtat. Två av dessa företag ingår dessutom i initiativet One Bag Habit, där olika kedjor slutit sig samman för att göra gemensam sak mot plastpåsarna. Dessa tre företag  har valt att ta betalt för plastpåsarna de ger ut för att minska omsättningen ännu mer dramatiskt. Intäkterna från påsar som ändå sålts skänks sedan  till Naturskyddsföreningens arbete för natur, miljö och klimat i balans.

Nu, bara tre månader senare, visar det sig att kravet att informera om plastpåsars inverkan på miljön haft en positiv utveckling på användningen av plastpåsar.

Samtidigt rapporterar kedjorna som tar betalt för plastpåsar att förändringen i plastpåsehanteringen är remarkabel.  MQ rapporterar en minskning på över 50 procent färre plastpåsar, dvs cirka 400 000 färre påsar, ut ur butik under dessa tre månader.  Det motsvarar så mycket som 13 ton mindre plast i omsättning. Butikskedjan JOY redovisar en minskning på 60 procent - i runda slängar 100 000 plastpåsar eller tre ton mindre plast. Apotek Hjärtat ligger inte långt efter med en 40-procentig reduktion, vilket innebär cirka 13 ton plast eller två miljoner färre platspåsar! 

– Initativet har överlag blivit otroligt väl bemött av våra kunder. På de här första månaderna har det visat sig att det är många fler än vi anade som är beredda att avstå från en påse, över 40 procent, vilket är det dubbla utifrån vad vi från början hade väntat oss, säger Cecilia de Pedro, miljöchef på Apotek Hjärtat.

Även Helen Göthe, CSR- och miljöansvarig för MQ Holding, är imponerad av resultatet.

– Vi är stolta över att tillsammans med våra kunder minskat den totala användningen av plastpåsar. Initiativet har skapat engagemang och stolthet både hos våra kunder och internt hos våra medarbetare men det är kundernas vilja till förändring som har skapat detta goda resultat, säger hon.

Naturskyddsföreningens Generalsekreterare Karin Lexén, säger att resultaten skapar hopp. 

– Även om det är för tidigt att dra långtgående slutsatser så är vi givetvis glada över den utveckling vi ser hos våra samarbetspartners. Vi hade gärna sett ett skarpare direktiv, framförallt ett generellt krav om en avgift på alla plastpåsar i butik. Det finns mycket kvar att göra på området för att minska plastens miljöpåverkan, men detta är ett positivt initiativ och ett exempel på att utvecklingen går åt rätt håll. Det inger hopp.

Följ, dela och diskutera via vårt inlägg på Facebook
Läs även Apotek Hjärtats pressmeddelande

Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: 

Vi minns Hans Alfredson, hedersmedlem i Naturskyddsföreningen

När Naturskyddsföreningen tog kontakt med Hans Alfredson 2010 och berättade att vi ville göra honom till hedersmedlem svarade han ”Jag är glad och upprymd över utmärkelsen”.

Vi är glada och stolta över att han ville vara en av oss.

Med filmen Äppelkriget, som Hans regisserade tillsammans med Tage Danielsson, skapade han en klassiker för alla miljökämpar. Bland andra filmer med miljöbudskap där han på olika sätt medverkade finns ”Resan till Melonia” och ”Sopor” som tar upp oron över industriernas konsekvenser för miljön och exploatering på utvecklingsländernas bekostnad.

I hela Hans Alfredsons kulturgärning - filmer, revyer, sketcher, sånger och böcker - fanns i grunden känslan för naturen och ett djupt och äkta engagemang för den himlajord vi bor på.

Här finns en av våra animationer som Hans Alfredson lånade sin röst till:

Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer

Importerat kött – vanligast på svenska restauranger

Importerat kött innebär generellt sett att djuren vuxit upp med sämre djurvälfärd, mindre bete, mer antibiotika och att det används mer bekämpningsmedel till fodret än om djuret blivit uppfött i Sverige. Vår kartläggning visar att svenska restauranger köper in övervägande importerat kött.

75 procent av de restauranger som handlar hos grossisten Menigo väljer importkött. Richard Hofbauer, sortiment- och importchef, menar att restaurangernas nisch och vilken typ av måltid de serverar ofta styr över valet av kött.

– Lunchrestauranger är helt klart mer noggranna med prisbilden när de beställer matvaror. Ska det ingå bröd, kaffe och en huvudrätt för 95 kronor, då väljer de varor efter pris. För á la carte-restauranger handlar det framför allt om ätkvalitén snarare än köttets ursprungsland, säger han.

Ingen av grossisterna Naturskyddsföreningen pratat med väljer bort producenter på grund av köttets ursprungsland. Urvalet baseras istället på att den enskilda producenten lever upp till grossistens egna krav. Det kan handla om köttets kvalitet, pris, tillgång, matsäkerhet eller hållbarhet.

Få efterfrågar eko- eller naturbeteskött

Cirka 55 procent av köttet som Martin och servera säljer till restauranger är importerat. Christina Gezelius, pressinformatör på Martin och servera, ser dock en ökad efterfrågan på svenskt kött.

– Efterfrågan på svenskt, gärna lokalproducerat, kött har ökat och vi ser inte några tecken på att den kommer att mattas av, säger hon.

Sverige har förhållandevis god djurhållning jämfört med andra länder men det är den ekologiska produktionen som gör störst skillnad för till exempel grisar, värphöns och kycklingar som annars ofta hålls inne året om.

Betande djur i naturbetesmarker är helt avgörande för att hålla stora delar av det svenska landskapet öppet, en förutsättning för att bevara den biologiska mångfalden. Men vår sammanställning visar att det är få restauranger som efterfrågar ekologiskt kött – trots miljöfördelar och bättre djurhållning. Naturbeteskött är det i princip ingen som väljer.

Enligt Patrik Torstensson, försäljningschef på Svensk cater, är det framför allt offentliga aktörer som ställer krav på svenskt och ekologiskt. Han ser, till skillnad från Martin och servera, inte någon ökad efterfrågan på svenskt kött inom restaurangbranschen.

– På den privata restaurangmarknaden håller man i sin plånbok, och då är det priset som styr, avslutar Patrik Torstensson.

Om kartläggningen

Naturskyddsföreningen har kontaktat fyra av Sveriges största grossister. Siffrorna gäller försäljning till restauranger och krogar och baseras på vad grossisterna själva uppgett. Samtliga grossister importerar kött från länder både inom och utanför EU. Med den privata marknaden menas restauranger och krogar i privat regi till skillnad från servering i offentlig verksamhet, som skolor och sjukhus.

Miljöpåverkan från importerat kött

WWF’s köttguide hjälper dig som vill få koll på miljöpåverkan från kött från olika delar av världen. Här kan du enkelt se vilka som är värstingarna och vilka djur som bidragit med mest biologisk mångfald.

Martin & Servera
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 55 %
Andelen svenskt kött som säljs till restauranger: 45 %
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 10 %
Marknadsandelar på den privata marknaden: 22 %

Axfood Snabbgross
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 90 %
Andelen svenskt kött som säljs till restauranger: 10 %
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 3 %
Marknadsandelar på den privata marknaden: 14 %

Svensk Cater
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 85 %
Andelen svenskt kött som säljs till restauranger: 15 %
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 5 %
Marknadsandelar på den privata marknaden: 15 %

Menigo
Andelen importerat kött som säljs till restauranger: 75 %
Andelen svenskt kött som säljs till restauranger: 25 %
Andelen ekologiskt kött som säljs till restauranger: 4 %
Marknadsandelar på den privata marknaden: 15 %

Siffrorna gäller försäljning till restauranger och krogar och baseras på vad grossisterna själva uppgett.

Verksamhetsområde: 
Call to action - standard: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Bildtext: 
Bilden är en genrebild. Restaurangen har ingenting med undersökningen att göra.
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: 
Grön guide-kategori: 

Rekordstor miljöbudget höjer ribban

Sedan tidigare har regeringen aviserat en bred satsning på att förbättra marina miljöer, stöd till etableringen av egen el och solceller för privathushållen, samt ett stärkt system för stöd respektive skattepåslag för nybilsköp. Storsatsningen på elcyklar och det så kallade "ladda hemma"-stödet för att kunna ladda elbilar i hemmet inom ramen för Klimatklivet visar att en stor del av statsbudgetens miljösatsningar går till individer.

 Det är mycket bra att privatpersoner får stöd att bli en del av omställningen. Men de strukturella omvandlingarna, hur vi förändrar samhället i grunden, är minst lika viktiga om inte viktigare. Att vi till exempel ser flera förslag för att minska utsläppen från transporter, flyg och fordon är viktiga besked, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Regeringen nämner åtgärder mot utsläpp relaterat till konsumtion, men det behövs konkreta mål och styrmedel för att rå på konsumtionens bieffekter  en av våra största och mest förbisedda utsläppskällor. Höjningen av medel för att skydda värdefull natur och öka den biologiska mångfalden följer en vår av intensiv debatt kring skyddsvärd skog. I regeringens förslag ingår även anslag för att bland annat öka arealen hyggesfritt skogsbruk och ökade medel för att skydda känslig skog. Budgetanslag för skyddsvärd natur är något som skiljer sig starkt från Allianspartiernas tidigare budgetförslag.

En av de mest intressanta nyheterna i budgetpropositionen är den stora ökningen av anslag till klimatrelaterat bistånd som aviserats tidigare. Som en del av våra åtaganden i Parisavtalet och Agenda 2030 har Sverige lovat att finansiella flöden ska styras om för att minska utsläpp och gynna hållbar utveckling.

 Det är positivt att stödet till de internationella klimatfonderna ökar, om det är additionella medel och särskilt om det i betydande utsträckning riktas till de minst utvecklade länderna som är mest sårbara inför klimatförändringar och har svårast att ställa om, säger Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen ser med tillförsikt och förväntan fram emot att statsbudgeten i sin helhet den 20 september.

– Vi förväntar oss pengar till målen för ekologisk produktion och offentlig upphandling och vill se pengar till regeringens mål för giftfri vardag och Kemikalieinspektionens arbete mot farliga kemikalier, säger Karin Lexén.

En av de viktigaste beskeden den 20 september kommer dock vara hur regeringen avser att minska miljöskadliga subventioner. Dessa uppgår till minst 13 miljarder per år – mer än den samlade miljöbudgeten  och utgörs av nedsatt energi- och koldioxidskatt för en lång rad branscher. Det är i huvudsak hushållen som betalar full skatt, medan industri, jord- och skogsbruk, flyg och sjöfart får stora skattelättnader på sina utsläpp. Därtill kommer ytterligare klimatskadliga subventioner, bland annat i form av subventioner som gynnar privatbilism genom exempelvis reseavdrag, och subventioner till flygplatser. Dessa subventioner måste ställas i proportion till de klimatsatsningar som nu görs.

 Sedan 1960-talet har svenska regeringar haft principen att förorenaren betalar ska gälla. Vi förväntar oss att mandatperiodens sista höstbudget börjar gör sig av med klimatskadliga subventioner. För lika viktigt att satsa pengar på klimatnytta är ju att ta bort de stöd som motverkar klimatålen. Det är ju också en bärande idé i den nya klimatlagen, säger Johanna Sandahl.

Naturskyddsföreningen ser fram mot en långsiktig finanspolitisk utveckling där moderna, hållbara satsningar och minskade miljöskadliga subventioner präglar samtliga partiers och regeringars prioriteringar. 

– Det finns en spricka i svensk politik för hur mycket hållbarhetsatsningar får kosta. Nu är handsken kastad mot resterande delen av riksdagen, säger Karin Lexén.

KONTAKT
Jesper Liveröd, press- och PR-chef, 072 250 63 38

Call to action - standard: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer

”Rätt riktning men långt kvar”

Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges klimatpåverkan. Satsningarna på infrastrukturen är avgörande för hur trafiken utvecklas och därmed för möjligheterna att uppnå miljö- och klimatmålen. Biobränslen och elektrifiering kommer att kunna bidra till att minska utsläppen av växthusgaser men det kommer även att krävas transporteffektivisering och en omfattande överflyttning av transporter från väg till spårtrafik och sjöfart. 

Trafikverket säger tydligt att förslaget till nationell plan inte är tillräcklig för att uppnå klimatmålen utan ytterligare styrmedel måste till.

– Om regeringen exempelvis lyckas besluta om en kilometerskatt för lastbilar skulle förutsättningarna helt förändras och investeringar i miljöanpassade transportslag blir lönsammare.

KONTAKT
Jesper Liveröd, press- och pr-chef, 072-250 63 38

Verksamhetsområde: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer

Anders Delin 1935 – 2017, en sann eldsjäl och inspiratör har lämnat oss

Anders intresse och engagemang för naturvården visste inga gränser och med sitt sinne för detaljer och sin pedagogiska förmåga gjorde han varje skogsvandring till en minnesvärd upplevelse för alla  som haft förmånen att få vandra med honom. Hans djupa kunskap om naturen har påverkat många, och drivit ideell naturvård framåt. Den har också gett honom utmärkelser och priser som han förtjänat väl. 1999 fick han Naturskyddsföreningens silverplakett, han har även tilldelats det stora naturvårdspriset från ArtDatabanken, liksom Svenska Botaniska Föreningens guldlupp och Änglamarkspriset.

Anders hade också stor betydelse för föreningslivet. Som grundare av Gävleborgs botaniska sällskap, tidigare ordförande för Naturskyddsföreningen i Bollnäs och Gävleborgs län, samt grundare av föreningen Skydda skogen har han engagerat en stor skara ideella naturvårdare i landet. 1991 startade Anders ”Forskningsresan i naturvårdens utmarker”, en årligt återkommande inventeringsresa med syfte att dokumentera skyddsvärda skogar i områden dit någon sällan tar sig.

Anders bortgång lämnar ett stort tomrum hos den ideella naturvården. Många hundratals är de människor som han har berört och entusiasmerat med sitt ihärdiga arbete. Vi vill tacka för allt Anders gjorde för skogen, för det uthålliga engagemanget och all den kunskap han förmedlade vidare. Vi saknar Anders, men fortsätter kampen för skogen.

Våra tankar går till Anders familj.

Artikeltyp: 
Visa författare: 
Fotograf: 
Malin Sahlin
Bildtext: 
Anders Delin 1935 – 2017, här under forskningsresan 2015.
Länktext: 
Läs mer

Framtidens miljöutmaningar: Så här tycker ni

Men vi naturligtvis inte är inte klara här. Svaren på enkäten kommer att vara en stor del av ett arbete som pågår att ta fram prioriterade miljöfrågor för Naturskyddsföreningens framtida arbete. Tillsammans med era svar kan vi planera vårt arbete för att fortsätta vara Sveriges mäktigaste miljöorganisation och påverka på riktigt.

 

Call to action - standard: 
Artikeltyp: 
Visa författare: 
Länktext: 
Läs mer
Call to action - sidebar: