FAQ – frågor och svar om plast i naturen

Hur mycket plast hamnar i naturen? Är all plast dålig? Vilka djur drabbas av plasten i havet?
Vi har svaren på dina frågor.

Hur mycket plast tillverkas och vad används den till?

322 miljoner ton plast producerades i världen år 2015. Det motsvarar 46 kg plast per person och år. I Europa används 40 procent av den nya plasten till engångsförpackningar, 20 procent till byggnadsmaterial, 9 procent till bilar och resten till allt ifrån leksaker till datorer. 

Hur mycket plast hamnar i naturen?

Globalt beräknas mellan 8 och 13 miljoner ton plast hamna i naturen varje år. Den mesta plasten är skräp som slängts i naturen istället för i återvinningen eller i soporna. Dessutom kommer mikroplast ut i naturen, bland annat genom reningsverken och vid nötning av bildäck. Eftersom den mesta plasten är mycket svårnedbrytbar växer mängden plast ute i naturen för varje år.

Hur mycket av mikroplasten fångas upp av reningsverken?

Det är oklart exakt hur mycket av mikroplasten som fångas upp av reningsverken och andelen skiljer sig dessutom åt mellan olika reningsverk. Uppskattningsvis 70-90 procent fångas upp och hamnar då i slammet. En del av detta slam sprids på oekologiska åkrar, resten används som fyllnadsmaterial. Läs mer om de stora problemen med slamspridning.

Hur påverkas djurlivet av plasten i naturen?

Både vattenlevande och landlevande djur kan fastna i plastskräp och få skador eller dö. De kan också få i sig plastskräp eller mikroplast i tron om att det är mat, vilket kan leda till skador på mag-tarm-kanalen och en falsk mättnadskänsla som gör att djuret svälter. 

Minst 32 valarter, 111 sjöfågelarter, alla sköldpaddsarter och många fiskarter äter plastskräp. I en undersökning har man hittat plastbitar i 94 procent av stormfåglarna i Nordsjön. Fåglarna hade i genomsnitt 34 plastbitar i magen. Plast hittas till och med i ryggradslösa djur, från sjögurkor till maneter. I en studie i Skottland hittades plast i 100 av 120 trålfångade havskräftor. 

Illustration över vilka plastskräp som drabbar vilka djur i havet.

Hur mycket av plasten i haven innehåller farliga kemikalier? Hur stort hot är det mot djurlivet? 

Det finns plastsorter som innehåller farliga kemikalier, till exempel mjukgjord PVC eller plast från elektroniska produkter som kan vara flamskyddade. Men majoriteten av plasten i haven kommer från förpackningar som oftast inte innehåller några farliga kemikalier. Däremot är den väldigt svår att bryta ner, i många fall tar det hundratals år innan plasten försvunnit.

Plasten i haven kan också dra till sig och bli bärare av farliga kemikalier som redan finns i haven, eftersom farliga kemikalier dras till plasten som finns i vattnet. Hur det påverkar djuren i haven finns det väldigt lite forskning om.

Vilka syntetkläder släpper ifrån sig plastfibrer vid tvätt?

Alla gör det, men olika mycket beroende på vilken typ av material det rör sig om och hur materialet är tillverkat. Luddiga kläder, som fleece och akryl, släpper ifrån sig mer än oluddiga syntetmaterial, som i till exempel tröjor, skjortor och byxor. Dessa släpper i sin tur ut mer än träningskläder och jackor som har en glattare yta. 

Tycker ni att man ska sluta använda syntettyger helt? 

Nya syntetplagg kan gärna undvikas i största möjliga utsträckning. Alla naturmaterial så som bomull, ull, lin och hampa kan brytas ner i naturen. Även viskos, som är gjord av förnyelsebar råvara (trä), bryts ner i naturen. Men tyvärr går det inte att ersätta alla de syntetkläder vi köper idag med naturmaterial på ett ekologiskt hållbart sätt. Det allra bästa är att köpa second hand, miljömärkta plagg och kläder av hög kvalitet som håller länge. 

Mikrofibertrasor är ju syntet. Hur ska jag damma om jag inte ska använda mikrofibertrasor?

Det finns dammvippor med fjädrar, annars går det bra med en vanlig trasa. Att dammsuga och våttorka med vatten och såpa räcker långt, inga starka rengöringskemikalier behövs. 

Är biobaserad plast bättre än plast gjord på fossil råvara?

Plast gjord på förnyelsebar råvara som sockerrör och majs är bra ur ett klimatperspektiv. Men tyvärr är den ofta lika svårnedbrytbar som vanliga plaster och ska inte hamna i naturen.

Är all plast dålig?

Nej, all plast är inte dålig men plast ska användas på ett hållbart sätt. I flera fall kan plasten bidra till ett mer hållbart samhälle. Till exempel blir bilar lättare och drar mindre bränsle om de innehåller plast. Ett annat exempel på ändamålsenlig plast är förpackningar runt vissa livsmedel, som plasten runt gurkan. Den gör att gurkans livslängd ökar och bidrar till att matsvinnet minskar. 

Ge en gåva till havet?

Friska hav är en livsviktig fråga för planeten och mänskligheten!