10 bästa knepen för en grön jul

Låt julbordet spraka av färg, satsa på en svensk gran och njut av fina fisken.
Här är tipsen som gör din jul riktigt grön.

1. Låt julbordet spraka av färg

Blanda in stora färgsprakande lass från växtriket på julbordet! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så kommer dina gäster äta miljösmart av bara farten. Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten.

2. Lyxa med eko

Ett julbord fullt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Julklassikerna kaffe, russin, ananas och citrus är ofta hårt besprutade och extra viktiga att byta ut mot eko.

3. Njut av fina julfisken

Svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är toppen. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Håll däremot koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. För laxälskaren är det odlad KRAV-lax som gäller. Och kom ihåg: den mystiska ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord.

4. Sötsaker som är snällare mot regnskogen

Titta i innehållsförteckningen och välj helst palmoljefria sötsaker. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är ekologiskt odlad. En KRAV-märkning säkerställer att odlingen inte har uppkommit på bekostnad av regnskog. Undvik också gärna chokladaskar som innehåller palmolja. Kanske hemgjord chokladkola smakar godast?

5. Ge bort en grön julklapp

Önska god jul med ett av våra julgåvokort. Du kan välja mellan alla Naturskyddsföreningens arbetsområden och du får ett fint julgåvokort att ge bort. Du kan även välja att ge bort ett medlemskap till någon du tycker om.

6. KRAV-gran bästa alternativet

Bästa valet av gran är en KRAV-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta. Om du bor i ett storstadsområde kan du beställa via nätet. Om du inte kan få tag på en KRAV-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är KRAV-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel. Det sämsta för miljön är faktiskt plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.

7. Hitta julpyntet runt knuten

Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg och fantasi. Glitter innehåller mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

8. Energisnålt mysljus

Välj LED-lampor i ljusslingorna och, om du inte gjort det förut, byt till el som är märkt med Bra Miljöval. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder.

9. Klappar som är mjuka för planeten

Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, hemmagjort, ekologiska delikatesser, second hand och fantasi som gäller! Om du ändå vill ge bort en pryl, våga välja något begagnat. Eller kika efter miljömärkta presenter. Se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan… Vill du ge bort en leksak? Välj hellre trä än plast. Skippa framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Känns leksaken lite "kladdig" eller luktar plast? Skippa den också.

10. Sortera de kluriga julsoporna

De flesta har full koll på återvinning, men var ska den slokande granen ta vägen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret - lägg i soppåsen. Då kan det bli fjärrvärme och el. Återvinn frigoliten genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan - lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller - i de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Du vet väl att det även finns Svanen-märkta värmeljus i handeln? Ljusen tillverkas av stearin och behållarna är av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.

Julgranen - lämna in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.