10 bästa knepen för en grön jul

Låt julbordet spraka av färg, satsa på en svensk gran och njut av fina fisken. Här är tipsen som gör din jul riktigt grön.

Välj att stödja ett av våra arbetsområden. Julgåvokort ingår!

1. Låt julbordet spraka av färg

Blanda in stora färgsprakande lass från växtriket på julbordet! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så kommer dina gäster äta miljösmart av bara farten. Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten. Blir det över av festmaten? Fortsätt kalasa i mellandagarna istället för att skicka i soporna.

2. Lyxa med eko

Ett julbord fullt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Julklassikerna kaffe, russin, ananas och citrus är ofta hårt besprutade och extra viktiga att byta ut mot eko.

3. Njut av fina julfisken

Svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är toppen. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter om de är fångade utanför Östersjön. Håll däremot koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt långa eller KRAV-märkt torsk så vet du att fisken är hållbart fiskad.

Även för laxdiggaren gäller det att hålla tungan rätt i mun: Många vilda laxbestånd är illa ute och den odlade laxen är inte problemfri den heller. Köp MSC-märkt vild lax eller odlad KRAV-lax, så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav. Och kom ihåg: den mystiska ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord.

4. Pepparkakor som är snällare mot regnskogen

Titta i innehållsförteckningen och välj helst palmoljefria pepparkakor. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är ekologiskt odlad. En KRAV-märkning säkerställer att odlingen inte har uppkommit på bekostnad av regnskog.

Undvik också gärna chokladaskar som innehåller palmolja. Kanske hemgjord chokladkola smakar godast?

5. Ge bort en grön julklapp

Önska god jul med ett av våra julgåvokort. Du kan välja mellan alla Naturskyddsföreningens arbetsområden och du får ett fint julgåvokort att ge bort. Du kan även välja att ge bort ett medlemskap till någon du tycker om. Din vän får självfallet också ett julgåvokort och ett medlemskap under ett år med allt vad det innebär.
Välj en grön julklapp i år!

Här kan du läsa sju andra tips till mer miljövänliga julklappar. 

6. KRAV-gran bästa alternativet

Bästa valet av gran är en KRAV-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som KRAV-märkta. Om du bor i ett storstadsområde kan du beställa via nätet.

Om du inte kan få tag på en KRAV-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är KRAV-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.

Det sämsta för miljön är faktiskt plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.

7. Hitta julpyntet runt knuten

Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg och fantasi.
Glitter innehåller mikroplaster som gör skada när det kommer ut i naturen, så hoppa gärna över det.

8. Energisnålt mysljus

Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara upp till tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder. Kolla topplistan på toptensverige.se. Där hittar du de allra energisnålaste.

9. Klappar som är mjuka för planeten

Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, hemmagjort, ekologiska delikatesser, second hand och fantasi som gäller! Om du ändå vill ge bort en pryl, våga välja en pre-loved dvs begagnad present. Eller kika efter miljömärkta presenter. Se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan... Fler miljövänliga julklappstips hittar du här!

Vill du ge bort en leksak till någon gullunge? Välj hellre trä än plast. Skippa framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Känns leksaken lite "kladdig" eller luktar plast? Skippa den också. Vill du ändå köpa plastleksaker, kolla att den är tillverkad inom EU och inte är äldre än från 2013 när kemikaliekraven på leksaker blev tuffare.

När klapparna är införskaffade, slå gärna in dem på ett miljövänligare sätt!

10. Sortera de kluriga julsoporna

När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret - lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Frigoliten - återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan - lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller - Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras. Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller hos er. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

Ps. Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna är av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.

Julgranen - lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

Ge en gåva till miljön och naturen i år!

Välj att stödja ett av våra arbetsområden. Julgåvokort ingår!