15 mest lästa artiklarna under 2014

Vad gick folk igång på under 2014? En smått otippad mix av äpplen, plast, ekomyter och igelkottar. Här är våra mest lästa och delade artiklar. Varsågoda!

Åtta sätt att döda myter om ekologiskt

Foto / Illustration:

Sofia Runarsdotter

1. Åtta sätt att döda myter om ekologiskt

Under 2014 stod lilla Sverige för den största försäljningsökningen av eko i världen (!) och vår kampanj ruskade om rejält i matbranschen. Artikeln som sopar banan med ekoskeptikerna gav tusentals ekofans de rätta argumenten.

2. Fem viktiga varor att byta till eko

Jag diggar eko, men vad är det viktigaste att lägga i kassen? Det var det uppenbarligen många som ville få kläm på. Även under 2014. "5 viktiga varor" är vår mest lästa artikel någonsin.

3. Fem frukter du vill byta till eko

Rester av bekämpningsmedel i frukt? Nej tack. Här är fem frukter som gör sig särskilt bra ekologiska.

4. Svar på tal om ekologiskt och svält

barn frukt svar på tal eko

När tre svenska forskare yrade om att eko är dåligt för miljön fick vi lite spel. Och gav svar på tal - med 400 internationella forskare i ryggen.

5. Efterlysning: Har du sett en igelkott?

igelkott

Vi visste att igelkottarna minskat i antal. Men inte hur mycket. Tusentals ville göra en insats för kottarna genom att rapportera in sina observationer. Tack för det!

6. 13 punkter som giftbantar förskolan

Bland förskolornas leksaker, myskuddar, tårar och skratt finns inte bara goa ungar och engagerad personal. Här trivs också några av våra värsta miljögifter. Vi satte ihop 13 enkla giftbantartips som funkar lika bra hemma som på dagis.

7. Rester av bekämpningsmedel i oekologiska äpplen

äpplen eko

Vi svenskar älskar äpplen. Men nog inte med rester av bekämpningsmedel tänkte vi - och ställde ekologiska mot oekologiska i ett test. Gissa vad vi hittade?

8. Allt du (inte) vill veta om plast

När vi släppte vår stora rapport om plast plockade vi ut godbitarna till webben. Till exempel vilka värstingplasterna är – och vad du kan välja istället.

9. Fyra absurda saker du inte visste om Förbifart Stockholm

Samtidigt som världen försöker undvika klimatkaos vill svenska politiker satsa miljarder på att öka trafikutsläppen. Inför omröstningen i riksdagen gav vi vår syn på saken.

10. Fem sätt att vara miljösmart hemma

När vi publicerade den här artikeln i Grön Guide ville massor av folk haffa energitjuvar, syna städskrubbar och putsa giftfritt. Och bli miljösmarta vardagshjältar i ett nafs!

11. Plast inkräktar i barnens vardag

Många ville följa med en vanlig dag i barnens liv bland ftalater och bromerade flamskyddsmedel. Och få tips på vad man kan göra som förälder.

12. Fem sätt att klimatmaxa dig själv

Res som en tjej, ät som en tonåring och bli aldrig en jättebebis. Med vår pyttelilla to do-lista kom massor av folk igång med klimatmaxandet.

13. Begränsa bisfenolerna

 Över fem tusen har redan skrivit på vår uppmaning till miljöministern. Än finns chansen att haka på!

14. Pilgrimsfalken tillbaka

Under sommaren 2014 satte vi ut fyra falkar på Folksamskrapan på Södermalm – och monterade en live-kamera i boet. 

15. Stek mig inte på Valborg!

Den är taggig, blyg, söt – och vill inte bli grillad i valborgsbrasan! När vi bad om lite extra omtanke vid elden blev gensvaret ENORMT och facebookinlägget flög iväg som en valborgsraket.

Bli medlem!

Bli medlem i Naturskyddsföreningen och stöd kampen för natur och miljö. Tillsammans har vi kraft att förändra.