Årets bok: Ut i naturen – ny guide för dig som vill upptäcka naturen

I samarbete med bokförlaget Bonnier Fakta ger Naturskyddsföreningen ut årets bok Ut i naturen – en praktisk guide med förslag på 100 aktiviteter och upplevelser ute i naturen.

Pressmeddelande 2020-08-18

 Många har fina minnen från naturen. Det kan vara en utflykt med farmor då ni härmade en sjungande gulsparv eller en tältning med en kompis på en vacker plats. Min förhoppning är att boken ska hjälpa fler att hitta ut, skapa minnesvärda upplevelser och få starkare band till naturen, säger Erik Hansson, bokens författare. 

I undersökningar uppger runt åtta av tio att tidsbrist är den främsta anledningen till att de inte besöker naturen oftare. Omkring var fjärde person saknar någon att gå ut med, medan andra inte vet vart de ska gå. Tanken med boken är att sänka tröskeln för att ta sig ut och ge inspiration till alla som håller på att upptäcka naturen. 

– Det är en jättefin bok som jag är övertygad om kommer att inspirera många till nya upptäckter i naturen. Ta med den ut, och njut! Vill du ha sällskap – häng med på någon av våra många utomhusaktiviteter, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande. 

Ut i naturen är uppdelad efter säsong – från vår till vinter. Boken innehåller 100 stora som små upplevelser och aktiviteter för såväl den enskilde som för hela familjen. Alltifrån att spana efter höstens fågelsträck till att leta efter spår i snönskåda stjärnor eller se norrsken, till aktiviteter för familjens allra minsta i ett kunskapsberikande artbingo eller äventyrlig björnsafari. 

 Vi behöver naturen för att må bra. Forskning visar att det räcker med 20 minuter i ett naturområde för att sänka stressnivåerna, vilket är otroligt när man tänker på det, säger Erik Hansson. 

Med Sveriges omkring 5 000 naturreservat och 30 nationalparker är möjligheterna många. I boken beskrivs aktiviteter för hela landet, från Sveriges nordligaste till sydligaste punkt.

Mer om boken 
Ut i naturenges ut den 22 september 2020 av Naturskyddsföreningen i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier. 

Bokomslag och författarfoton finns att ladda ned på Bonnier Faktas hemsida.

Foto
 på Johanna Sandahl finns att ladda ned på Naturskyddsföreningens hemsida.

Recensionsexemplar går att beställa här.


Presskontakt:

Alexandra Elias
Pressekreterare
M +46 (0) 70 494 22 02
alexandra.elias@naturskyddsforeningen.se