Åtta tips för godaste midsommaren

När solen står som högst och dagen är som längst, då är det dags att fira naturens skönhet och drömma högt tillsammans om den bästa av världar. Med åtta tips för midsommarmaten önskar vi er alla en fin helg och riktigt härlig midsommar!

Vi pushar politiker och fixar ekoboom i butikerna. Var med och förändra för 24 kr/mån.

1. Jordgubbarna

Det kan vara svårt att få tag på ekologiska jordgubbar, eftersom bara ett par procent av odlingen är ekologisk. Men då är inte hemmaodlingar medräknade och det är faktiskt lätt att odla egna, helt giftfria gubbar (konventionellt odlade besprutas sju, åtta gånger). Har du ingen täppa duger en stor kruka gott. 

2. Sillen

Sill är ren midsommarglädje! Det finns gott om den och till skillnad från strömmingen i Östersjön (som tillhör samma art) innehåller den låga halter av dioxiner och PCB, så även barn och gravida kan äta hur mycket de vill.

3. Potatisen

Sorgligt nog är potatis en av våra mest besprutade grödor, mycket på grund av bladmögel, som kan förstöra hela skördar. Bekämpningsmedlen skadar tyvärr också vattenorganismer och bin. Välj i första hand ekologiskt odlad potatis, så kan du njuta av en helt igenom hälsosam knöl! Leta annars efter sorter som är motståndskraftiga mot bladmögel och därför mindre besprutade, till exempel Sarpo Mira, Cicero, Eve Balfour, Lady Balfour och Ditta.

4. Gör din egen ost

Färskost är klimatsmart ost! Gör enkelt din egen genom att låta en fet, ekologisk yoghurt rinna av i ett kaffefilter över natten (vasslen kan man använda som degspad till brödbaket) och blanda i vårens vilda primörer: hackade nässlor, löktrav och gräslök. Krydda med örtsalt.

5. Ekonubbe

Nu blommar flädern med stora gräddvita, flata klasar och den är lätt att göra utsökt god dryck på! Varva 30 blom-klasar med 3 skivade, ekologiska citroner, 4 matskedar citronsyra och 1,5 kilo socker. Häll över 2 liter kokhett vatten och rör om ordentligt. Täck över och låt blandningen stå svalt i en knapp vecka. Sila av och servera i isbitsklirrande kanna (eller blanda ut den med iskallt vatten). Den saft du inte dricker upp kan du frysa in. Silresterna kan du göra marmelad på!

Till nubben finns numer flera sorters ekologisk sprit att välja på. Glöm inte nubbevisan! Istället för att hylla fyllan, skåla för livet, till exempel med den vackra visan ”Länge leve livet” med text av Gunhild Winqvist, Jonas Jonson och Anders Nyberg. 

6. Värm dig med soppa

Kylig midsommar? Värm er med en nässelsoppa. Oerhört gott, billigt, nyttigt och klimatsmart. Perfekt bjudmat även till stora sällskap om man plockar flitigt (till fyra portioner behövs två liter nässlor). Ta späda plantor, eller toppen på grövre skott.

Skölj nässlorna noga, koka dem mjuka och hacka dem. Red av spadet med smör och mjöl och tillsätt buljong och en nypa körvel. Servera soppan med en klick crème fraîche, skivade rädisor och ägghalvor eller pocherade ägg.

Eller gör en insats mot övergödningen i havet och laga en soppa på svenska, odlade musslor. En fest för badvatten!

7. Goda grannar?

I nästan alla villaområden finns någon som har mer rabarber än den kan ta hand om. Fråga om du får plocka och erbjud en kruka av din egen färskost i utbyte! Förutom att du kan laga världens godaste och miljösmartaste paj lär du känna dina grannar, vilket bäddar för social hållbarhet.

8. Restfest

Matsvinnet utgör en stor del av matens klimatpåverkan, så handla inte hem mer än ni kan äta upp och ta vara på resterna. Låt sista snuttarna ost bli en ostpaj och blanda mosiga jordgubbar i frukostfilen eller i en smoothie. Rester av ägg, sill och potatis kan hackas ihop till en gubbröra dagen efter. Blanda i lite majonnäs, dill eller gräslök och lägg på en bit knäcke – en ny klassisker!

 

Texten är baserad på en artikel av Michaela Lundell, för Sveriges Natur nr 3 2014.

Bli medlem – få Sveriges Natur

Som medlem i Naturskyddsföreningen får du också en prenumeration av tidningen Sveriges Natur.