Gratis vitaminbomber från naturens skafferi

Nu kommer blåbären, kantarellerna och hjortronen. Och titta efter nässelfröer och vresrosens nypon. Vår biolog Per Bengtson ger några skördetips i naturens skafferi. Bland annat ett recept som ger en rejäl vitaminkick.

I år bjuder naturens skafferi på extra mycket blåbär och svamp och brännässlans frön kan bli en vitaminkick i din morgonsmoothie.
Artikel

Se Per Bengtson i SVTPlay

Brännässelfrö – gratis superfood

Nässlan är mångsidig. Nässelvatten kan användas som gödning i trädgården och fibrerna går att göra rep och tyg av. De späda skotten blir en god soppa på våren.Men visste du att även brännässlans frö är gott och väldigt nyttigt?

Skörda så här:

1) Ta på ett par rejäla handskar och repa av fröerna (de tjocka korvarna på honplantorna, hanplantorna har inga frön).Det gör inget att bladen följer med.

2) Lägg det på ett lakan att torka några dagar. När du gnuggar blomstänglarna trillar fröerna av och kan enkelt samlas ihop.

3) Förvara fröerna torrt. Blanda nässelfröerna i smoothies, i müsli eller i såser.

(OBS: undvik att plocka nässlor på kraftigt gödslad mark eftersom nässlorna där får höga nitrathalter.)

Recept: Nyponsoppa på vresros

Nyponsoppa som du gör själv blir väldigt god. De köttiga nyponen på vresrosen är enklast att plocka och finns ofta i överflöd i planteringar.

 

Gör så här:

1) Plocka en liter färska nypon.

2) Rensa dem genom att skära bort foderbladen och dela nyponet. Pilla ut frön och blomrester med en liten sked. Kvar blir ungefär två dl rensade nypon.

3) Häll på 4 dl vatten och ½ dl socker (ekologiskt förstås) och låt koka i 10 minuter tills nyponen är mjuka. Om du vill, smaksätt nyponsoppan genom att koka med lite vaniljstång eller kanelstång.

4) Mixa allt tills du har en lagom slät nyponsoppa.

Njut!

Tips: Vresrosens kronblad doftar fantastiskt och kan användas som dekoration. Ofta blommar rosorna länge.

 

Bli medlem

Bli medlem i Naturskyddsföreningen och stå upp för natur och miljö. Tillsammans har vi kraft att förändra.