Gul, gullig och god på mackan

Kantarell är vår vanligaste matsvamp. Den är gul och kan inte förväxlas med någon giftig svamp. Den enda tänkbara förväxlingssvampen är falsk kantarell, ”narrkantarell”. Den är också gul, men växer på murket trä, vid stubbar och myrstackar. Hatten är lite mer luden och foten är smalare och mörkare än hos kantarell. Falsk kantarell är inte giftig, men seg och smaklös. En vanlig kantarell är lätt att dela och har vitt och spänstigt kött.

Kantareller är lätta att känna igen och jättegoda att äta.

Foto:

Thinkstock
Artikel

När du plockat kantareller ska de inte förvaras i en plastpåse. En luftig korg är bäst. Rensa kantarellerna genom att borsta bort skräp och skära dem i mindre bitar om de är stora. Kolla så det inte finns insekter i foten. Skölj svampen lite om de fortfarande är smutsiga, men det är inte nödvändigt.

Kantareller kan förvaras rensade i kylskåp ett par dagar. För att frysa in: Lägg svamparna i en kastrull, hetta upp så de avger vatten. Låt svalna och frys in i spadet. Kantareller innehåller rätt mycket vatten, så de kan vara svåra att torka om man inte har tillgång till en svamptork.

falsk kantarell

Falsk kantarell, gul, men varken god eller farlig.

Svamp - en doldis värd att värna

Den största delen av året lever kantareller och andra svampar i det fördolda, under jorden. Den del av svampen som vi plockar är fruktkroppen som växer ut från det stora stunderjordiska ”fruktträdet”. Det är ett gigantiskt nätverk, mycel, av tunna trådar som kallas hyfer eller svamptrådar.

Träd och svampar lever i ömsesidigt beroende och hjälper varandra. Utan skog och träd skulle vi inte ha några svampar. Just kantareller lever ihop med flera olika träd. Många svampar är knutna till en viss trädart. Ibland märks det på namnet som björksopp eller tallblodriska. Genom ett samspel mellan svamptrådarna och trädens rötter, mykorriza, får svampen energi av trädet, som i sin tur får näringsämnen av svampen. Så lever de i ömsesidigt beroende och hjälper varandra.

Svampar kan rädda skog

Många svampar har en betydelsefull roll i naturvårdsarbetet. De berättar att ett naturområde är värdefullt och skyddsvärt. Sådana svampar brukar kallas ”signalarter”. Ofta är en svamp ett tecken på att en viss sorts träd funnits på en plats under en lång, sammanhängande tid. Även om det finns svampar som trivs i många olika miljöer, måste vi se till att det finns gamla träd och relativt orörda skogar kvar i naturen om vi vill plocka svamp också i framtiden. 

Kantareller kan man hitta på lite olika platser som till exempel stig- och dikes- och kärrkanter, men också i fuktiga sänkor uppe på berg i renlav. 

Svamp - en kulinarisk högtidsstund

Kantarellmackor hör till höstens högtidsstunder i människoköket, men även många smådjur gillar att äta av svamparna. Somliga äter av sporerna.Just kantareller angrips sällan av insekter även om det händer att då och då att gula knäpparlarver inne i svampens fot.

I soppar som har små rör under hatten, till exempel Karl Johan, trivs flera sorters små myggor tillsammans med olika typer av flugor, sniglar och skalbaggar.

På svamparnas hattar kan man ibland se hur fåglar, ekorrar eller andra gnagare lämnat märken när de tagit en smakbit.

Smarrig kantarellmacka för alla

Skär kantareller i mindre delar. Fräs smör (eller annat stekfett) i en stekpanna. Häll i svampen. Smaken förstärks av fettet. Låt det fräsa i pannan tills vätskan är borta. Svamparna ska knäppa i pannan.

Klicka eventuellt i lite mer fett om svampen ser torr ut. Salta försiktigt och droppa försiktigt lite, lite soja över svampen. Rör om.

För stuvning: Häll över lite grädde. Låt den koka ihop med svampen.

Lägg svampen på bröd – Enklast är att bara lägga stekt svamp på knäckebröd. Kan kompletteras med lite finklippt persilja.

De stekta svamparna, eller stuvningen, kan också fördelas på på mjukt bröd. Strö över lite riven ost och sätt in i varm ugn, 200 grader. Låt osten smälta.

Ät gärna med lite grönsallad och en näve blåbär till efterrätt.

Rädda den svenska skogen

Gör en viktig insats. Hjälp oss se till att skyddsvärd skog skyddas.