Lys upp hemmet energismart

Glödlampans tid är förbi. Istället är det lågenergilampor, LED och halogen som lyser upp vår vardag. Men hur kan en lampa med kvicksilver vara bra för miljön? Och går det att slippa energilampans kalla, vita ljus? Här svarar vi på några vanliga funderingar om belysning.

Vilken belysning ska jag välja för att vara miljösmart?

Lågenergilampor och LED är smartast eftersom de drar minst energi. Tänk på att inte välja en onödigt stark lampa. Exempelvis motsvarar en lågenergilampa på ungefär 500 lumen en glödlampa på 40 watt. Fråga i butiken om du behöver hjälp.

Du kan också installera ljussensorer, rörelsevakter och timer som släcker lampor när du inte är i rummet. Om du ska du byta armaturer är det bra att välja HF-armaturer med T5-lysrör, eftersom de är mycket energieffektiva och inte blinkar lika mycket som vanliga lysrör.

Kolla gärna in vår sajt Toptensverige.se  där vi listar de lampor som drar allra minst energi. 

Jag gillar inte lågenergilampans vita ljus, vad ska jag göra för att slippa det?

Satsa på en lågenergilampa med varmt gult ljus. En låg färgtemperatur, vanligtvis 2500 eller 2700 K, ger ett varmt ljus med glödlampskaraktär. Du kan alltid gå till en lampaffär och fråga personalen om hjälp. Be att få se hur lampan ser ut när den är tänd. Installera gärna dimmer, det funkar på flera sorters lampor.

Stämmer det att man inte ska släcka lågenergilampor om man bara ska lämna rummet ett tag?

Nej, det stämmer inte att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Det stämmer heller inte att tändning och släckning snabbt sliter ut lampan i ett vanligt hem. Missuppfattningen kommer troligtvis från att lampor som är i till exempel trappuppgångar, där ljuset tänds och släcks väldigt ofta, kan slitas ut fort. Till sådana utrymmen finns speciella fastighetslampor.

Lågenergilamporna innehåller det farliga miljögiftet kvicksilver. Det innebär väl att mer kvicksilver kommer att spridas i miljön?

Nej, faktum är att mindre kvicksilver kommer att släppas ut totalt. Det beror på att utsläppen från Europas kolkraftverk går ner när alla européer går över till lågenergilampor. Men självklart är det viktigt att så många lågenergilampor som möjligt återvinns, därför tycker vi att det ska bli enklare för människor att återvinna sina lampor.

Var ska jag slänga gamla lågenergilampor?

Lämna dem på närmaste återvinningscentral, precis som du gör med glödlampor, lysrör och annan belysning. På vissa orter finns det också insamlingsställen i utvalda butiker. Kolla din kommuns hemsida för mer info.

Är halogenlampan ett bra val för miljön?

Nja. De är visserligen mer energisnåla än glödlampan och innehåller inget kvicksilver. Men lågenergilampor och LED är ett bättre val eftersom de drar ännu mindre energi. Om du ändå väljer halogen bör du tänka på att dra ut kontakten när du släcker lampan, eller koppla den till vägguttaget via ett grenuttag med strömbrytare. Halogenlampans transformator kan nämligen dra ström även när den är släckt.

Varför är det bra för miljön att glödlampor förbjuds? 

Glödlampor är riktiga energitjuvar. De ger bara tio procent synligt ljus, resten av energin blir värme som inte alltid gör nytta – energin från taklampor stiger upp i taket, och sommartid behövs sällan extra värme. 

Förbudet mot glödlampor beräknas spara tio procent av den el som används i de svenska hushållen. Globalt sett blir besparingen hisnande. Om hälften av de 3,6 miljarder glödlampor som dagligen används i Europa byts ut till lågenergilampor skulle koldioxidutsläppen minska med 23 miljoner ton – motsvarande utsläppen från 27 kolkraftverk!