Miljövänliga veckan går på djupet

Miljövänliga Veckan 2012 går på djupet. I år fokuserar den på djuphavsfisket och vilka fiskar man egentligen kan äta. Över hela Sverige kommer Naturskyddsföreningens kretsar sprida information om havsfrågorna när Miljövänliga Veckan infaller från och med lördag.

Havskatt i Kattegatt.
Havskatt i Kattegatt.

Foto / Illustration:

Lars Laursen, Scanpix
Pressmeddelande

– Vi har sett många gånger tidigare att Miljövänliga veckan satt tydliga avtryck på butikers utbud och konsumenters efterfrågan. Genom åren har vi lyft fram miljömärkta tvättmedel, ekologiskt kaffe och en rad andra produkter som numera tillhör vardagen. Jag känner mig stolt över alla medlemmar som jobbar hårt inför och under Miljövänliga veckan och jag är övertygad om att vi kommer att göra frågan om djuphavsfiskets problem känd i breda kretsar, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Världens hav är så hårt fiskade att ungefär 50 procent av alla fiskbestånd är fullt utnyttjade. Ytterligare drygt 30 procent är överfiskade eller utfiskade. Forskare menar att all matfisk kan ta slut om fyrtio år om vi inte gör något.

Därför går Naturskyddsföreningen på djupet under Miljövänliga Veckan 2012. I butiker och skolor, på bibliotek och arbetsplatser över hela landet kommer aktiviteterna att pågå och syftet är att visa vilka fiskar som är okej att äta – och vilka som passar bättre i havet än på mattallriken.

– I år kommer vi att prata lite extra om de "fula fiskarna". Eftersom det börjat bli ont om fisk i haven har man de senaste decennierna börjat fiska på allt djupare vatten. Djuphavsfiskar är lite fulare än andra fiskar och har stora huvuden som gör att de lätt fastnar i näten. Ofta hinner de inte skaffa ungar och därför är de särskilt sårbara. Marulk, havskatt och kungsfisk är tre vanliga, ”fula” fiskar som passar bättre i haven än på middagsbordet och det vill vi att butiker och konsumenter uppmärksammar, säger Jessica Andréason, projektledare på Naturskyddsföreningen för Miljövänliga veckan.

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40 och brukar betyda en enorm aktivitet runtom i landet. Exempel på aktiviteter i år är till exempel provsmakning av schysst fisk, fiskrecept och fiskdamm för barnen.