Så fixar du vattenkikare och håv

Är du nyfiken på livet under ytan? Här hittar du tips på hur du kan göra din egen håv och vattenkikare.

Med en vattenkikare ser du lättare hur det ser ut under vattenytan.

Foto / Illustration:

Isak Isaksson

Håv

Om du vill utforska livet under ytan är det bra att ha en håv. Det är lätt att göra en egen håv av ett kvastskaft och ett vanligt durkslag som man brukar använda till att skölja sallad eller slå av spagettivattnet i. Surra fast durkslaget ordentligt i ändan av kvastskaftet med silvertejp. Sedan är det bara att börja håva!

Häll djuren som du håvar i en diskbalja fylld med lite vatten. Använd helst en vit diskbalja, eftersom djuren syns bäst mot vitt. Var försiktig så att du inte skadar de små vattendjur du hittat. Kom ihåg att hälla tillbaka djuren där du håvade upp dem när du tittat klart!

 

Vattenkikare

Vattenytans krusningar och speglingar gör det ofta svårt att se ner i vattnet. Men med en vattenkikare försvinner dessa, och du kan lättare se hur det ser ut under ytan. Du kan göra en egen vattenkikare på olika sätt. En enkel vattenkikare gör du genom att trä en plastpåse över en burk eller ett mjölkpaket som du tagit bort botten på. Fäst plastpåsen med en gummisnodd. Läs mer om hur du gör en enkel vattenkikare.

Är du händig och har tillgång till verktyg? Då kan du tillverka en mer avancerad vattenkikare av trä med handtag och ”tittfönster”. Här finns en beskrivning på hur du snickrar en vattenkikare.

 

Gå med i havsnätverket

I havsnätverket är du med och arbetar för friskare hav och kuster