Sveriges största klädbytardag och H&M:s klädinsamlingsdag har inget samband

Eftersom många har kopplat ihop Naturskyddsföreningen och Sveriges största klädbytardag med H&M:s klädinsamlingdag så vill vi klargöra att vi inte står bakom denna.

Textilier paketerade för återvinning
Artikel

Imorgon 18/4 är det Sveriges största klädbytardag och idag 17/4 har H&M klädinsamlingsdag, men dessa events hänger inte ihop. 

Vi är tudelade till H&M:s klädinsamlingsdag. Vi vill vi ge H&M en eloge för att de tar emot kläder, särskilt att de tar emot trasiga och uttjänta kläder, i sina butiker. Och vi tycker förstås att det alltid är en god sak att samla in det som tidigare slängdes i soporna. Dock tycker vi att det är synd att de användbara kläder som H&M samlar in, inte kommer att bli second hand i Sverige. Vi tycker också att det är olyckligt att deras event stimulerar nykonsumtion. Klädinsamlingen visar inte heller på skillnaden av återbruk av kläder och återvinning av kläder.  

Om du har kläder som är hela och användbara är det alltid bäst att låta kläderna återbrukas/användas igen som de kommer att få göra på Sveriges största klädbytardag imorgon 18 april.

> Här kan du byta kläder på Sveriges största klädbytardag