Våga tjata i butiken!

5 frågor till Liv Södahl som arbetar med vår miljömärkning Bra Miljöval för livsmedelsbutiker.

Foto / Illustration:

Rosmarie Lemoine

Varför miljömärker Naturskyddsföreningen livsmedelsbutiker?
– Livsmedelsbutikerna spelar en viktig roll eftersom det oftast är här som vi köper vår mat, vårt schampo och våra städkemikalier. När livsmedelsbutiken gör det enklare att leva miljösmart så gör det stor skillnad! Vi vill att de butiker som har ett bra miljöarbete ska kunna visa det med hjälp av vår märkning.

Vilka är kraven som en livsmedelsbutik måste uppfylla för att kunna miljömärkas?
– De handlar om allt från att det ska vara lätt att hitta schyssta varor i butiken till att butiken ska drivas miljösmart,  det vill säga att man till exempel källsorterar och städar med miljömärkta rengöringsmedel. Jag är extra stolt över de delar av våra krav som handlar om att butiken helt måste ta bort de varor som är sämst ur miljösynpunkt till exempel att butikerna enbart får sälja miljömärkt tvättmedel och hushållspapper. Och att de inte får sälja jätteräkor och tropiskt trä.

Hur stöttar du butikerna i ditt arbete?
– Jag finns tillgänglig när det dyker upp svårigheter som är kopplade till märkningen. Det kan handla om att det är svårt att få tag i en produkt eller att det upptäcks något vid en kontroll som butiken behöver hjälp att åtgärda. Varje år görs det olika former av kontroller i butikerna. 

Vad är det bästa med att arbeta med Bra Miljöval?
– Jag är alltid stolt när jag berättar för någon om mitt jobb! Det är fantastiskt att få arbeta för en hållbar utveckling och lärorikt att få möta både företag och aktiva medlemmar i föreningen i mitt dagliga arbete. Sen har jag fantastiska kollegor som är experter på olika miljöfrågor. Den roligaste arbetsdagen är när jag får träffa butiker som ännu inte är märkta, men som är intresserade av att bli det. 

Vilket är ditt bästa klimatsmarta tips?
– Att vara tjatig när du handlar! Om jag saknar något miljösmart i affären brukar jag alltid säga till. Den bästa samarbetspartnern vi på Bra Miljöval har är en kund som tjatar efter exempelvis fler miljömärkta produkter. Det är då företagen vågar ta stora steg för miljön.

>> Läs mer om livsmedelsbutiker märkta med Bra Miljöval

Välj Bra Miljöval

Nu finns det över 700 varor och tjänster märkta med Naturskyddsföreningens miljömärkning, Bra Miljöval.