”Vi ska vara både blåslampa och draglok för beslutsfattare”

Redan som tonåring bestämde Karin Lexén sig för att arbeta med miljöfrågor. Sedan dess har hon sett hur miljön och klimatet gått från att vara undanskuffade problemområden, till att prioriteras högt bland både allmänhet och beslutsfattare. Det ger Naturskyddsföreningens nya generalsekreterare hopp.

Första dagen på jobbet för Naturskyddsföreningens nya generalsekreterare Karin Lexén.
Artikel

Minns du din första tanke när du fick veta att du fått tjänsten som generalsekreterare för Sveriges största och äldsta miljöorganisation?

– Kanske inte min första tanke, men jag kände mig väldigt glad och hedrad. Det är ett stort förtroende och ett viktigt uppdrag. Jag har stor respekt för Naturskyddsföreningen och dess genomslagskraft. Det är en spännande att ta över rollen som generalsekreterare just nu. Vi befinner oss i en allvarlig tid för miljö och klimat, där hållbarhetsarbetet måste accelerera. Samtidigt har det aldrig funnits en så stor uppslutning bakom miljöfrågorna som det gör just nu bland människor, företag och beslutsfattare. 

Du har en lång erfarenhet av miljö- och utvecklingsfrågor, bland annat inom Miljödepartementet, Stockholms universitet, Fairtrade och Svenska Kyrkan. Hur startade ditt engagemang? 

– Jag blev samhällsintresserad redan i mellanstadieåldern. Jag växte upp i Trollhättan där min mamma jobbade som lärare inom Svenska för invandrare. Hon hade många elever som flytt Libanons inbördeskrig och indier som blivit utkastade från Uganda av diktatorn Idi Amin. Världen kom till min stad kan man säga. En annan ögonöppnare var militärkuppen i Chile. I tonåren kom intresset för miljöfrågor och då var det bland annat försurningen av sjöar och vattendrag som stod i fokus. Jag valde att läsa naturvetenskap så att jag skulle få en god kunskapsbas för att sedan kunna arbeta med miljöfrågor. 

Många människor har idag en relativt dyster framtidsbild, medan vår tidigare generalsekreterare Svante Axelsson istället var optimistisk. Är du lika hoppfull? 

– Jo, jag drivs också av hopp och optimism och ser ingen anledning att säcka ihop inför de stora utmaningar vi står inför. Tonläget bland beslutsfattare och näringsliv är totalt annorlunda idag än det var för tio, tjugo år sedan. Miljö- och klimatfrågor är inte längre perifera frågor. Företag i Sverige har förstått att hållbarhet, smart resurshantering och miljöansvar inte bara är ett ansvar – det är också bra affärer. Tillväxten i den förnybara energiindustrin är ostoppbar och de globala utsläppsökningarna har äntligen planat ut. Men läget är fortfarande allvarligt. Vi måste röra oss mycket, mycket snabbare än vi gör idag, både som medborgare och civilisation. 

Vilka blir Naturskyddsföreningens viktigaste uppgifter för att öka takten?

– Vi ska fortsätta inspirera till utveckling. Vi ska vara en optimistisk, välgrundad röst för engagemang, kunskap och lösningar. Föreningen måste vara både blåslampa och draglok för beslutsfattare. Jag tror också att vi kommer att se mer av dialog och push på företag och näringslivsaktörer. Där rullar bollen ibland snabbare än hos politikerna och det ska vi hålla ögonen på.

– Sedan tror jag också att Naturskyddsföreningen kan vara en viktig kraft i en tid som kan kännas både skrämmande och hoppfull. Hos oss kan människor finna lösningar för sin oro och kanalisera det i engagemang. Naturskyddsföreningen behövs mer nu än någonsin.

Snabbfakta om Karin Lexén

Ålder: 52 

Familj: man och två vuxna döttrar 

Bor: Stockholm

Intressen: Familj, vänner, friluftsliv, motionsidrott, samhällsfrågor, film och teater.

Styrkor: Sociala relationer, analys, strategi, innovation, struktur och att genomföra från ax till limpa.

Svagheter: Finstilta detaljer, gå upp tidigt på morgonen och att ta det lugnt.

Gör mig glad: Varma goa människor som engagerar sig. Och en vacker dag vid västkusten. 

Gör mig arg: Orent spel. Kan blixtra till rejält när människor behandlas orättvist.

3 favoritsaker med Naturskyddsföreningen enligt Karin

1. Medlemmarna. ”226 000 medlemmar med naturintresse och miljöengagemang i varenda krok av Sverige, vilken resurs!”

2. Kunskapen. ”Föreningen värnar kunskap och har välunderbyggda ställningstaganden.”

3. Engagemanget. ”Det starka och kunniga engagemanget imponerar.”