Prata eko i skolan!

Vill du väcka dina elevers nyfikenhet kring ekologisk mat? Testa Naturskyddsföreningens Ekomellis-kit!

 

Ekomellispaketet innehåller bland annat Ekoloppan med kluriga frågor kring ekologisk mat, och tillhörande Ekokort med svaren. Ekomellis har en lättsam ton och fokuserar på fördelarna och det finurliga med ekologiskt. Mellis är i första hand tänkt för årskurs 3-6, men även äldre elever kan få inspiration av detta. Du hittar alla delar i ekomellispaketet för nedladdning i höger spalt. 

Ekoloppa

 

Så här kan du fixa ett Ekomellis på din skola:

Föreberedelser

1. Boka in en dag då du tänker hålla ett Ekomellis. Det kan vara på fritids vid mellanmålet, eller en egen lektion. Avsätt gärna 40 minuter om det är möjligt.

2. Kopiera upp Ekoloppan så att det finns en loppa på två eller tre elever. Välj dubbelsidig kopiering så får du en instruktion om hur du viker loppan på baksidan. Ekoloppan blir finast i färg.

3. Kopiera upp lika många uppsättningar Ekokort. Välj dubbelsidig kopiering, och gärna färg om möjligt.

4. Ta med saxar.

Med eleverna

5.  Bjud på ekologisk frukt.

6.  Dela ut Ekolopporna och Ekokorten. Låt eleverna klippa bort det vita runt loppan och klippa isär korten så att det blir en fram och en baksida.

7.  Låt eleverna vika lopporna. Lägg den färgade sidan nedåt mot bordet. Instruktion finns på baksidan av loppan om det behövs.

Klart att börja ekoloppa!

9.  På loppans fält finns bilder att välja på. Varje bild har en fråga om ekologiskt att klura på. Kan eleverna inte svaret direkt, så finns svaret på det Ekokort med samma bild uppe i högra hörnet.

Stort tack till Allbastiftelsen för ekonomiskt stöd till Ekomellis.

Lycka till med ert Ekomellis!

> Hitta mer material på våra skolsidor.