Dela mera! Sprid vidare ert hållbarhetsarbete

Energifallet

Dela mera! Sprid vidare ert hållbarhetsarbete

Låt elever, lärare, rektorer, föräldrar och andra skolor inspireras och ta del av hur ni arbetar med energi- och hållbar utveckling i skolan. Här ger vi tips på hur ni kan dokumentera och dela skolarbetet. Sharing is caring!

Foto:

Kalle Melander

Skriv artiklar om hållbarhet - träna på att publicera och dela! 

Slå flera flugor i en smäll och arbeta med hållbar utveckling och digitala verktyg på samma gång! Efter genomgången grundskola ska varje elev behärska modern teknik som verktyg för kunskapsökande, kommunikation, skapande och lärande. (Lgr11)

Här kommer tre matnyttiga tips: 

1. Håll Sverige Rent driver satsningen Unga reportrar för högstadie- och gymnasieelever. Eleverna undersöker olika hållbarhetsfrågor och producerar egna reportage. Även här är det frivilligt att delta i tävlingen som bedöms 1 mars. Bidrag som skickas in efter 1 mars är med och tävlar nästkommande år.

2. Internetstiftelsen i Sverige (IIS) har sedan 2008 ordnat skoltävlingen Webbstjärnan där skolor erbjudits möjligheten att publicera skolarbeten i en egen blogg med .se-domän och samtidigt delta i en nationell bloggtävling. Webbstjärnan ligger sedan 1 oktober 2018 nere då IIS är i färd med att ta fram en ny tävling som är bättre anpassad till den digitala utvecklingen i skolan och med ännu tydligare fokus på digitalt skapande och digital kompetens. Anmäl er till IIS nyhetsbrev för skolor för att bli informerade om när den nya skoltävlingen släpps!

3. Vill ni jobba med publicering utanför Unga Reportrar och Webbstjärnan är Wordpress ett bra och kostnadsfritt publiceringsverktyg. Plattformen är känd och välanvänd vilket innebär att det finns mycket hjälp och tips i olika forum på nätet. Sök på t ex "Wordpress lägga upp bild", så dyker det upp massor med svar, inklusive video-handledningar.

Tips! Tagga blogginlägg med etiketter (t ex Energifallet, hållbar utveckling, LHU) så kan Naturskyddsföreningen hitta inläggen och dela vidare (om ni vill). Har ni ett större projekt- eller temaarbete på skolan kan ni hitta på en egen hashtag att tagga alla sociala medier-inlägg med som görs inom ramen för arbetet.

> Se hur gymnasieskolan Spyken har delat arbetet med ett projekt om lärande hållbar utveckling under #hållbaratillsammans på Instagram.

Lycka till!