11 recept för sommarens godaste buffé

Vegetarisk sommarbuffé - gott för dig, dina gäster och vår planet.

Foto:

Annie Månsson, vegokak.se

Jordgubbsceviche recept

Jordgubbsceviche

250 g jordgubbar
125 g sockerärtor eller skalade gröna sojabönor, gröna linser eller belugalinser
1 avokado 1 lime (saften + skalet)
1 msk socker
1 msk olivolja
1 vårlök
1 kruka mynta eller koriander
1/2 röd chili

Gör dressingen genom att blanda limesaft och rivet skal, socker, olja, hackad röd chili och mynta/koriander. Smaka av och justera hetta och sötma. Det ska smaka sötsyrligt, men inte surt. Finhacka jordgubbar och avokado och blanda med dressingen. Hacka den vita delen på vårlöken.

Blanda allt och låt det stå och dra runt 30 minuter. Smaka av en sista gång innan servering och servera i glas som du garnerar med färska örter och några överblivna jordgubbar.

Minihamburgare recept

Minihamburgare med nachopanerad tofu och rabarberchutney

6 små hamburgare, nachopanerad tofu, rabarberchutney, 2 korvbröd eller 6 sliders-bröd, jalapeñomajonnäs.

Jalapeñomajonnäs

1 dl äggfri majonnäs
1 vitlöksklyfta
inlagda jalapeños efter smak

Rabarberchutney

300 g rabarber
1/2 dl socker
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
1 msk rödvinsvinäger

Nachopanerad tofu

200 g tofu, gärna marinerad
1/2 liten påse nachos med chilismak
1 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl eller bubbbelvatten

Såhär gör du:

Chutneyn: skala och finhacka rabarbern. Finhacka lök, vitlök och chili och stek allt lite olja. Tillsätt socker och vinäger. Låt det stå och småputtra i runt 15 minuter eller tills rabarbern är helt mjuk. Smaka av och justera sötman och hettan.

Majonnäs: finhacka några jalapeños och blanda i en skål med majo och vitlök. Ta en jalapeño-skiva åt gången och smaka av för att kontrollera att det inte blir för starkt.

Panerad tofu: Dela tofublocket i två, så att det blir två kvadratiska bitar – och skär sedan ½ centimeter tjocka skivor. Krossa nachos genom att lägga dem i en påse och massera med händerna tills det bara är smulor kvar – alternativ använd en mortel. Häll upp smulorna på en platt tallrik. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och tillsätt försiktigt vätska. Justera mjöl/vätska efter hur tjock du vill ha paneringen.

Doppa tofun i smeten och rulla det sen i smulorna. Hetta upp en panna och häll i ett centimeterdjupt lager olja. Lägg försiktigt i 4-5 skivor åt gången och vänd när det börjar ta färg, efter runt en minut. Låt skivorna rinna av på lite hushållspapper.

Skär upp korvbröden i tre delar vardera och bygg sedan dina minihamburgare.

Vegansk skagenröra rcept

Skagenröra

2 dl äggfri majonnäs
1 dl havre fraiche
1-2 burkar tångrom, ex svart och röd
100 g fast tofu
1/2 rödlök
2 små droppar liquid smoke
ett stort knippe färsk dill
1/2 citron, saft + skal
örtsalt/vanligt salt
toastbröd

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål. Salta och ha försiktigt i liquid smoke – var noga med att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt. I det här läget är blandningen inte särskilt smarrig, men smaka ändå av och kontrollera att det är salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Blanda majonnäs och havre fraiche (använda matberedare för att undvika klumpar, men det går att köra för hand om man blandar ordentligt) och häll även i det i skålen tillsammans med tångromen. Smaka av och justera salt/rök/dill/citronmängd. Hit kan du förbereda.

Röran håller sig minst i 2-3 dagar i kylen. Rosta toastbröden, halvera på diagonalen och klicka ut och dekorera med en dillvippa om du känner dig på det humöret.

Majs recept

Majs med crostiniströssel

2 förkokta majskolvar
10 crostinis
olivolja salt

Krossa crostini i en mortel eller genom att fylla en påse som du masserar tills det bara återstår smulor. Grilla majsen tills att den har fått fin färg och pensla den med olivolja. Salta kolvarna och rulla sen i crostinismulorna.

Potatissallad recept

Fransk färskpotatissallad med sparris

4 portioner

800 g färskpotatis
250 g sparris
1 knippe rädisor
2 vår- eller salladslökar, inklusive det gröna på löken
½ kruka gräslök cornichons eller kapris
½ dl olivolja
2 tsk dijonsenap
½ liten citron, saften
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Koka potatisen i rikligt saltat vatten (1-1,5 msk/liter) tills den är mjuk. Låt potatisen svalna och skär den sen i halvor eller kvartar. Under tiden som potatisen kokar, gör dressingen genom att vispa ihop olja, dijon, vinäger och citron. Smaka av för att se till att ingen smak tar över för mycket.

Hacka cornichons, vårlök och rädisor. Ta bort det tjocka på sparrisen och skala den eventuellt lätt. Koka den sen runt 5 minuter i saltat vatten och låt den svalna något. Blanda allt och servera sedan salladen ljummen eller kall.

Sovlaki tofu recept

Souvlakispett

4 portioner

600 g vegoprotein, exempelvis tofu
1 citron, saften + skalet
1 msk rödvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
2 msk soja
½ dl olivolja
½ tsk paprika eller smoked paprika
färskmalen svartpeppar

Gör såhär: riv av det yttersta skalet på citronen och pressa ur saften i en skål. Blanda det tillsammans med resten av ingredienserna förutom vegoproteinet.

Gör kuber av tofun och lägg det i en plastpåse där du också häller i marinaden. Låt det stå i kylen i minst en timme, gärna längre.

För att grilla: häll av och spara marinaden och trä på tofun på ett spett. Grilla i några minuter eller tills tofun har fått fin färg. Marinaden kan du sen värma med valfri metod, exempelvis i en stekpanna på eftervärme eller i en mikrovågsugn. Häll den återstående marinaden över tofun, för extra mycket smak.

För att steka: Häll av och spara marinaden. Stek i rikligt med olja tills tofun får en ordentlig stekyta – det tar runt 10 minuter. Rör runt hela tiden så att tofun inte bränner fast. När tofun är klar kan du lägga den på ett serveringsfat och sen hälla i marinaden i stekpannan, som du tar av värmen. Det tar någon minut för den att bli varm och sen kan du hälla den över dina tofubitar, för extra mycket smak.

Auberginrullar recept

Auberginerullar med röd pesto

Räcker till ca 8 rullar. Det går utmärkt att byta ut aubergine mot zucchini.

1 aubergine
½ burk soltorkade tomater + ½ dl olja från burken
50 g hasselnötter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
salt
olivolja

Skiva en aubergine på längden i max ½ cm tjocka skivor. Lägg sedan dessa på en plåt med bakplåtspapper där du har ringlat över olivolja. Strö salt över skivorna och stoppa in i en kall ugn som du sen sätter på 225 grader (för att spara energi). Det är klart på 12-15 minuter, eller när skivorna har krympt och fått lite färg.

Under tiden som auberginen är i ugnen kan du göra peston genom att mixa basilika, nötter, vitlök och soltorkade tomater med oljan. Smaka av och tillsätt salt efter egen smak.

Gör rullar genom att breda ett jämnt lager pesto på aubergineskivorna, som gärna får svalna något först. Försegla rullarna med en tandpetare. Servera rullarna direkt eller kalla – de håller i kylen någon dag.

 Avokadoummus recept

Avokadohummus

4-6 portioner

2 avokados
1 burk kikärtor
2 vitlöksklyftor
saften från en lime
något för hetta: exempelvis färsk chili eller sriracha-sås
salt efter smak

Mixa alla ingredienserna i en matberedare. Smaka av och justera saltmängden och hettan.

Ajvarmajonnäs

1 dl äggfri majonnäs
1 dl ajvar
1 vitlöksklyfta

Blanda allt i en skål med en sked. Använd en mixer om det blir klumpigt.

Crostini recept

Crostini med enkel tapenade

Räcker till ungefär ½ påse crostini.

½ burk kalamataoliver
7 stora gröna oliver
1 liten klyfta vitlök
1/3 röd chili
1 msk olivolja

Mixa alla ingredienserna i en stavmixer eller matberedare. Smaka av och justera hettan. Hit kan du förbereda – det håller i kylen i runt en vecka.

Klicka ut på crostinin med en liten sked max en timme innan servering.

Crostini med bruschetta-topping

Räcker till ungefär ½ påse crostini.

250 g smakrika tomater, exempelvis babyplommon
½ kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
salt, peppar och en nypa socker

Halvera tomaterna och kläm/gröp ur kärnorna. Finhacka sen tillsammans med basilika. Blanda i en skål tillsammans med pressad vitlök och resten av ingredienserna. Smaka av och justera saltmängden. Hit kan du förbereda och förvara i kylen i några timmar innan tomaterna börjar vattna ur sig.

Klicka ut röran på crostinin max någon timme innan servering. Crostini går att byta ut mot valfria salta kex eller skivat lantbröd som steks i olivolja och salt.

Tack för recept och bild: Annie Månsson, bloggar på vegokak.se

Du kan göra skillnad

Vi jobbar för solceller på taken, bättre lagar, fossilfria fordon och mycket mer. Stöd oss i vårt arbete för klimatet!