Fördel får

Får har många fördelar. De håller landskapet öppet. De är energisnåla, eftersom de inte lever på odlat kraftfoder. Köttet är gott, ullen är varm, pälsen är vacker och slitstark.

Skribent Kerstin Otterstål

För tjugo år sedan svepte Gröna Vågen över Sverige. Unga stadsbor drog från betongen ut på vischan, skaffade får och blev månskensbönder. Nu är nollåttorna tillbaka i stan, djuren bar sig dåligt och det var öken på landet i längden.
Kanske är det dags för en ny fårvåg?

Vi har cirka 400 000 får i Sverige. Men det finns mark så det räcker för minst två miljoner. Får klarar sig bra på marker som inte duger att odla på. Om vi utnyttjade den möjligheten skulle vi få två saker på köpet: mer svenskt lammkött, omkring 5 kg per svensk och år, och ett öppnare landskap med rikare flora.
Problemet är efterfrågan.

Om alla medlemmar i SNF gick till affären och köpte svenskt lamm en gång var fjortonde dag, skulle vi öka efterfrågan mer än tio procent!
Visst är det värt ett försök? Att äta lamm är ju inte direkt någon uppoffring – i synnerhet inte om man prövar Malin Söderströms recept.

Och vill vi sedan satsa på något verkligt hållbart, tidlöst och skönt i modeväg så har vi gott om svensk ull och fårskinn att göra vackra kläder av…
Ett öppnare landskap får vi på köpet!


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Kerstin Otterstål
Artikeln publicerades i