Så gör du ett klipp för miljön

Vilken gräsklippare ska man välja? Vi har kollat marknaden och funnit ett enkelt svar. Billigast är bäst, inte bara för miljön!

Artikel 1999-1 christer olofsson

Reklamen visar medelålders män som kör sina kraftfulla maskiner. Det är fart, kraft och design som ska sälja gräsklipparen. Vem bryr sig om föråldrad teknologi under plasten? Eller att bara tre bensindrivna gräsklippare klarar miljökraven?

– Det finns ingen riktigt bra klippare på marknaden för den som vill ha hög kvalité på sin gräsmatta, säger Lars Persson, green-ansvarig på Göteborgs Golfklubb. För att uppnå det finns egentligen bara ett alternativ och det är cylinderklipparen, som i en gammal handjagare. I stort sett alla andra är rotorklippare.

Cylinderklipparen klipper av grässtrået, medan rotorklipparen slår av det. Ett avslaget grässtrå får en trasad snittyta. Det innebär en större skada som strået ska läka. Mer näring och vatten går åt.

Tyvärr håller de flesta handgräsklippare dålig kvalité. De har för få skär på cylindern och är lite för klena. De har dessutom ett underskär som hela tiden ligger an. Det är därför de låter och går tungt.

En bättre men något dyrare variant är den så kallade friklippartypen. De går tyst och lätt, eftersom skär och understål inte går emot varandra. Det finns två friklippare på marknaden i dag, Husqvarna Novolette och Gardena 6000SM. Bra är också de cylinderklippare som tillverkades på 1960-talet och tidigare.

Förr slipade man sin cylinderklippare. Det görs idag bara på golfbanorna. Men om man följer Lars Perssons tips om ”läppning” (se nedan), så får man en tyst och lättkörd klippare.

Alla bensindrivna gräsklippare är miljöbovar. Tre minuters arbete med motorgräsklippare släpper ut lika mycket koloxid som en timmes bilkörning i 100 km/h. Det enda man kan göra för att bli lite miljövänligare är att tanka klipparen med alkylat-bensin. Det minskar mängden hälsofarliga ämnena i avgaserna. Tänk på att klippning på instängda ytor kan ge avgaser på hälsofarlig nivå!

Det finns bara tre klippare på marknaden som klarar de gamla Svanen-kraven. I oktober införs nya krav för Svanen-märket. De är antagligen världens strängaste, men ligger ändå mycket långt under kraven på till exempel bilar.

Det finns klippare med katalysator, men ingen av dem har klarat Svanen-kraven. Det beror på att man inte gått till roten med problemet. Motorerna är föråldrade, tekniken ligger på tjugotalsnivå, och materialen är dåliga. Orsaken är stor prispress för tillverkarna. Ingen är beredd att betala vad en bättre produkt skulle kosta. Ändå är det vettigt att köpa Svanen-märkt om man absolut vill ha en bensindriven klippare. De har bättre motorer.

Det bör kanske påpekas att vi nöjt oss med att granska de handledda motorgräsklipparna. Den som vill köra åkgräsklippare får klara sig utan råd från Sveriges Natur.

Ett alternativ är de elektriska gräsklipparna. Samtliga är rotorgräsklippare. De är miljövänligare än en bensindriven klippare.

I de batteridrivna är batteriet i sig en miljöfara – det gäller speciellt batterier av nickel-kadmium typ.

I grunden handlar det inte bara om gräset och miljön. Det handlar om att ändra inställning. Vi rör oss för lite. Att utnyttja de tillfällen till fysisk ansträngning som ges, istället för att undvika dem. Med andra ord: Gödsla gräsmattan lite lagom och satsa på en bra handjagare – gärna en gammal trotjänare – så mår du, miljön och gräset bäst.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.