Annons
Svårt hitta miljömärkta trädgårdsmöbler

Svårt hitta miljömärkta trädgårdsmöbler

Funderar du på att köpa nya trädgårdsmöbler av trä? Vänta hellre till nästa år, åtminstone om du hade tänkt satsa på möbler av utländska träslag.

Skribent Filip Andersson

Det finns inga hållbara miljögarantier för de möbler som säljs på den svenska marknaden i dag. Risken finns att virket kommer från skövling av tropiska regnskogar. Det visar en granskning som SNF har gjort.

Under senare år har importen av trädgårdsmöbler gjorda av tropiska träslag mångdubblats. I Sverige kommer virket i huvudsak från Indonesien eller Vietnam, ofta i form av teak, nyatoh eller keruing, men andra träslag förekommer också. I annonser marknadsförs exotiska möblemang som kan stå ute i ur och skur, men uppgifterna om träslag, ursprung och produktionsförhållanden är ofta vaga eller tvivelaktiga. Skogsbruket i Indonesien och Vietnam är ofta rena rovdriften på virke, utan minsta hänsyn till naturen eller de lokal- och ursprungsbefolkningar som är beroende av skogen för sin försörjning. I många fall hänvisar möbelförsäljarna till intyg från statliga skogsvårdsprogram i ursprungslandet. På möbelns varudeklaration kan det stå att du genom att köpa möblerna stöder återplantering av skog och hindrar förstöring av skogsområden. Andra tillverkare framhåller i sina dokument att virket kommer från statligt kontrollerade plantager. Oavsett formuleringarna döljer sig alltför ofta skövlade regnskogar och illegal avverkning bakom dem. Plantageodlade träd är inte heller bra eftersom regnskog i regel har huggits ned för att bereda plats för odlingarna. Plantagerna kan givetvis inte heller ersätta tropikskogens biologiska mångfald.

Inom den svenska möbelbranschen är det välkänt att intygen inte är värda någonting, ändå använder en del handlare formuleringarna som en försäkring om att hanteringen av virket är miljömässigt korrekt. Som konsument är det bra om du känner till att det i många fall inte förhåller sig så. Fråga om möblerna är gjorda av något tropiskt träslag. Om svaret är ja gör du klokt i att inte köpa produkten. Den dag miljömärket FSC finns på trädgårdsmöbler och andra träprodukter blir det enklare för oss konsumenter. Förhoppningsvis är det inte så långt dit. FSC-märkningen sprids allt mer och i exempelvis Indonesien har redan tre skogsdistrikt certifierats. De svenska importörerna Art Garden och Berga Form är de som kommit längst på hemmaplan. De har ansökt om certifiering, men först nästa år lär vi få se FSC-märkta trädgårdsmöbler på marknaden. Genom att efterfråga de här produkterna kan du som konsument påskynda utvecklingen mot fler sådana möbler i butikerna.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.