Bada barnet utan risk

De flesta krämer, oljor och schampon för spädbarn innehåller kemikalier som kan vara farliga för hälsan eller miljön. Bara 12 av 70 granskade baby-produkter får helt godkänt.

Artikel 2001-3-4 Roger Olsson

Badar du din baby i hälso- eller miljöfarliga kemikalier? Risken finns, åtminstone för den småbarnsförälder som inte kontrollerar det finstilta på burkar och flaskor han plockar ned från butikens baby-hylla.

Svenska Naturskyddsföreningen har kontrollerat innehållet i 70 hygienprodukter för spädbarn. Bara 12 av dem får grönt ljus. Ytterligare fem skulle fått helt godkänt om de inte innehållit parfym. Parfymer är mycket svåra att bedöma från hälso- och miljösynpunkt eftersom man inte vet vilka kemiska substanser som ingår. SNFs granskare menar att parfymer är onödiga i babyprodukter.

Enligt SNFs rapport bör alltså 53 av de 70 granskade produkterna över huvud taget inte hamna på våra skötbord med den sammansättning de har i dag, de innehåller en eller flera kemikalier som medför risker för hälsa eller miljö.

- En riktig värstingprodukt för miljön är Natusan Kids Balsamspray, som tillverkas av Johnson & Johnson, säger Helena Norin på SNFs Handla Miljövänligt-avdelning. Den innehåller tensiden Quaternium-18, som är mycket giftig för vattenlevande växter och djur. Dessutom har den svårt att brytas ner i naturen.

- Ett annat skräckexempel är Mjukt&Skönt tvättservetter som säljs av företaget Gunry. De är behandlade med konserveringsmedlet Kathon, ett av de mest kända allergiframkallande konserveringsmedel som finns - på förpackningen står det methylchloroisothiazolinone. Kathon är också mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Bedömningen av de olika kemikalierna har gjorts med ledning av uppgifter från olika offentliga databaser, till exempel Kemikalieinspektionens. SNF har alltså inte gjort egna laboratorietester när man värderat hur farliga de olika kemikalierna är.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.