Sakligt och kärleksfullt

Den senaste tiden har jag haft sällskap av två böcker som berikat tillvaron: Göte Göranssons "Mina insektsvandringar" och "I hundars sällskap" av Elizabeth Marshall Thomas (bägge från Wahlström & Widstrand). Böckerna har, fast de är vitt skilda i karaktär och utformning, många beröringspunkter.

Artikel 2001-5 eva-lena neiman

Göranssons detaljrika och vackra insektsakvareller ledsagas av anspråkslösa små berättelser om upplevelser av småkryp. Marshall Thomas ger levande interiörer från vardagslivet med djur. Allt är genomsyrat av en kombination av saklighet och kärlek. Böckerna är inte tyngda av kunskapsrikedom, utan lyfts istället av en erfarenhet och klokhet som också lyfter läsarens hjärta. För den som tycker att en hundbok inte riktigt hör hemma här, måste jag inflika att författaren är zoolog och etolog. Hon har en förmåga att knyta ihop iakttagelser och upplevelser av tama djur med deras vilda ursprung och fördjupar förståelsen för djurs väsen. "I hundars sällskap" väcker därmed också viktiga frågor om djurs rätt.

För den som inte bara uppskattar djursällskap, utan gärna tillbringar läsestunder tillsammans med en kunnig guide i natur- och kulturhistoria har Carlssons förlag givit ut "Bokskorpionen" av Nils-Erik Landell med undertiteln "Essäer om naturen och böckernas värld". Många är de lärde och bred den kunskap som ryms i boken. Den produktive Landell har bland annat skrivit mycket om stadens natur. I Landells anda har Björn Bergenholtz nu samlat de vanligaste stads- och tätortsfåglarna i den lilla fina "Fåglar på stan", en smidig bok för små och stora nybörjare i fågelskådning.

Tungt är Bo Nyléns senaste tillskott till svampboksfloran: "Svampar i Norden och Europa" (Natur och Kultur/LTs förlag). Tyngden i kunskap och tydlighet är stor både i text och foton. För den resenär som vill ha lätt packning bör dock påpekas att de digra drygt 700 sidorna också väger över ett kilo…

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.