Annons
Dalavargar och stamceller

Dalavargar och stamceller

Naturen och människorna står i centrum för Göran Greiders moderna Dalaresa. Inte minst vargdebatten. Flera böcker i Eva-Lena Neimans vårpaket ger perspektiv på vårt förhållande till djur och etik i en tid där möjligheterna till påverkan blir större och frågeställningarna svårare.

Skribent Eva-Lena Neiman

Fucking Sverige
Byn, bruket, skogen – en modern Dalaresa
Strunta i titeln på detta Göran Greiders reflekterade reportage från Dalarna med Ordfront som utgivare. Kanske måste det till en poet från Sörmland och sedan länge Stockholmsförorten Årsta för att se skogen, vargdebatten, natur och människor som Greider gör. Han reflekterar och resonerar och lyckas kombinera sin poetiska känslighet med den nuvarande positionen som chefredaktör för Dalademokraten. Naturen, framför allt skogen, har en viktig roll i Greiders bok. Två av hans kunniga guider heter Rolf Lundqvist och Bengt Oldhammer, kända bland många skogsintresserade SNFare. Greiders friska blick på natur och debatt tillför nya perspektiv. Hans nyfikenhet känns i texterna. Kanske underlättar det läsningen om man, som jag, har rötter i dalaskogen, men jag rekommenderar boken till alla som intresserar sig för hela Sveriges kvaliteter och konflikter.

Tvillingen i frysen
heter Kungliga Vetenskapsakademiens nionde skrift i serien Människan och den nya biologin. Den handlar om stamcellsforskning och kloning och reser en rad frågor som kan tyckas abstrakta och avlägsna men som inte borde lämna någon oberörd: När blir en människa en människa – och när upphör hon att vara det? Grunden för hela skriftserien är att KVA har ett ansvar att förmedla kunskap om den moderna forskningen och på det sättet stimulera en debatt där allmänhetens och forskares perspektiv och moraliska dilemman kan mötas. Bokens författare Peter Sylwan, vetenskapsjournalist, har en kunnig expertgrupp i ryggen, men han skriver lättillgängligt och engagerande.

Det heliga livet –
Har djuren en själ?

Det är inte långt mellan Tvillingen i frysen och frågan om djurens själ. Bägge böckerna rör vid livets gränser, etikens och moralens kärnor. Författaren Gert Nilsson, präst och teologie doktor, vänder och vrider på begreppen i denna blygsamma bok från Verbum. I stället för djurens rättigheter talar han om människans skyldigheter. Om vi inte placerar människan i den kristna positionen, ovanför djuren, skulle vi inte heller ha skyldigheter. Den för många naturvårdare självklara, men ibland oreflekterade, ståndpunkten att allt levande har ett egenvärde, knyter Nilsson samman med en kristen etik. Boken ger också en bra sammanfattning av de diskussioner om djurrättsetik som inte minst Peter Singer initierat. En viktig insikt som boken belyser är hur viktigt det kan vara att hålla ett konfliktperspektiv levande, ofta mycket viktigare än att tro sig finna absoluta lösningar. Det är en insikt som är fruktbar i många olika livssituationer och åsiktspositioner.

Fåglar, blommor, hus och trädgårdar i Stockholm
Nils-Erik Landells produktivitet som författare väcker en aning misstanke. Kan man skriva så mycket utan att tappa i kvalitet och eftertanke? Kanske finns det ett visst släktskap mellan Landell och Greider när det gäller berättarlust. Landells bok berättar om stadens rika natur så det är svårt att värja sig, man får lust att cykla runt och återupptäcka Stockholmsnaturen som fortfarande lever om än tätt ihopflätad med kulturhistoria och exploatering. Bäst blir boken ändå när det faktiska närmar sig det fantastiska och sagolika; en vit and dyker upp på Stockholms ström och blir en intressant och historia. En brandnäva stiger ur aska. Både färg- och svartvita foton illustrerar boken som är utgiven på Carlssons förlag.

Luften och miljön
Håll inte andan, ta istället ett djupt andetag och läs. Per Elvingson har gjort en imponerande faktasammanställning (fackgranskning Håkan Pleijel) som givits ut av Göteborgs Universitet. Det här är ingen bok som man kan sträckläsa, men den är en rik kunskapskälla att ösa ur för studenter, miljödebattörer och alla vetgiriga. Här finns svaren på de flesta frågorna om försurning, klimatförändringar och ozonhål som tycks sysselsätta inte bara engagerade SNFare, utan också forskande skolelever i alla åldrar. Texten är rikligt illustrerad med tabeller, figurer och diagram. En bok för alla typer av bibliotek.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i