Annons
Enköpingspolitiker friade

Enköpingspolitiker friade

MILJÖRÄTT. Under förra våren anmälde SNF Enköpings miljönämnd till åklagare för tjänstefel. Anmälan resulterade i att alla nämndens ledamöter åtalades. En dom från tingsrätten i Enköping innebar att alla ledamöter friades.

– Att frikänna miljönämnden är ett hån mot miljötillsynen och undergräver svensk miljölagstiftning, kommenterar Mikael Karlsson, vice ordförande i SNF.

Gång på gång under de senaste åren har utredningar och rapporter pekat på problem med den kommunala miljötillsynen. En anledning är att kommunpolitikerna förväxlar sitt politiska uppdrag med ansvaret att kontrollera hur lagarna följs. Kommunerna saknar dessutom ofta resurser och kompetens.

– Enköpingsdomen bekräftar att många kommuner inte tar miljölagstiftningen på tillräckligt allvar. Om domen dessutom blir prejudicerande finns det risk för att fler kommuner missköter miljötillsynen. Därför är det mycket viktigt att åklagaren överklagar domen, menar Mikael Karlsson.

Avsikten med miljöbalken, som kom 1999, var att stärka skyddet för naturen och människors hälsa. En effektiv miljötillsyn är en förutsättning för detta.

– Det är uppenbart att miljöbalken är alltför svag, säger SNFs miljöjurist Gunilla Högberg Björck. Lagstiftningen garanterar varken en effektiv miljötillsyn eller att kommunala politikers särintressen hålls i schack. Det är dags att överväga om inte miljötillsynen bör samlas på en ny regional eller statlig tillsynsmyndighet.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i