Annons
Kritik mot domar i Hallandsmålet

Kritik mot domar i Hallandsmålet

MILJÖRÄTT. I januari kom domen i den del av tunnelskandalen vid Hallandåsen som handlar om hanteringen av det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil.

Skanskas avdelningschef dömdes till villkorlig dom och 120 dagsböter á 450 kr för vållande till miljöstörning. Skanskas produktionschef dömdes till dagsböter för arbetsmiljöbrott. Skanska ska också betala företagsbot på tre miljoner kronor.

Inte heller denna gång blev någon fängelsedom. Efter införandet av miljöbalken har man kunnat se en liten skärpning av straffen för miljöbrott, men normalstraffet är fortfarande jämförelsevis låga böter och i undantagsfall villkorlig dom.

– Det här är en av landets genom tiderna största miljöskandaler. Både människor, djur och natur har lidit skada. Det borde ha varit fängelsestraff, kommer Svante Axelsson, SNFs generalsekreterare.

Domstolen slår också fast att Skanskachefernas underlåtenhet är allvarlig och att den har lett till omfattande skador. Rätten anser inte att det finns några förmildrande omständigheter vid bedömningen av straffvärdet. Trots detta blir domen inte fängelse.

– Vi kräver en skärpning av domstolarnas syn på straffvärdet vid miljöbrott. De är ofta allvarliga och medför dessutom ofta stora ekonomiska vinster för företagen. Ett fängelsestraff måste framstå som ett reellt hot! säger SNFs miljöjurist Gunilla Högberg Björck.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i