Annons
Näst varmaste året hittills

Näst varmaste året hittills

År 2001 var globalt sett det näst varmaste året hittills i väderstatistiken. Antalet väderrekord var stort, med stormar, översvämningar och torka på många håll i världen.

Det varmaste året hittills är 1998, alltsedan mätningarna började år 1860. Nio av de tio varmaste åren i statistiken har inträffat under 90-talet. 2001 var det tjugotredje året i följd då den globala medeltemperaturen låg högre än genomsnittet för 1961-1990 (det medeltal som används vid metereologiska jämförelser).

Under de senaste hundra åren har jordens medeltemperatur stigit med 0,6 grader. Men det har inte varit en jämn ökning. De senaste tjugofem åren har ökningstakten varit tre gånger högre än trenden för hela perioden. Ökad medeltemperatur på jorden innebär att mer energi far runt i vädersystemen, och det ger i sin tur mer extremt väder. Antalet skyfall, stormar och översvämningar blir fler, liksom värmeböljor och torkkatastrofer.

Under år 2001 slogs också ett stort antal väderrekord. Oktober var till exempel. den varmaste månaden på 343 år i England. Den ryska vintern slog också rekord, med temperaturer ner till minus 60 grader på många håll. Mars var den blötaste månaden i England på 236 år, medan vintermonsunen i Indien var den näst torraste på 100 år.

Antalet orkaner var större än normalt både i Nordatlanten och Stilla Havet. Översvämningar orsakade av stormar och kraftiga regn inträffade på många håll i världen, bland annat i Moçambique, Java, Bretange, Ungern, Sibirien, Polen, Mekong-deltat, Argentina, Iran, Västafrika och Algeriet. Svår torka rådde i stora delar av centralasien, bland annat i Afghanistan, och under delar av året i bland annat Brasilien, USA, Canada, Kenya, Japan och Australien.

Det mänskliga lidande som orsakas av alla dessa extrema väderhändelser är naturligtvis stort. Katastrofstatistiken från Röda Korset är ännu inte klar för 2001. Men redan år 2000 var trenden illavarslande. Då inrapporterades fler naturkatastrofer än något enskilt år på 1990-talet. 256 miljoner människor världen över drabbades detta år av naturkatastrofer, genom hemlöshet, svält, skador eller död. 90 procent av de 665.000 människor som de senaste tio åren förlorat livet förlorat livet i naturkatastrofer har gjort det i väderrelaterade händelser, såsom torka, stormar och översvämningar. Antalet jordbävningar har varit relativt konstant, medan antalet väderrelaterade katastrofer fördubblats sedan 1996.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i