Skogen kan dämpa växthuseffekten

Skogen kan dämpa växthuseffekten

KLIMAT. Ökar marktemperaturen i granskog tar träden upp mer kol än vad marken avger. Om klimatet blir varmare tar skogen troligtvis upp ännu mer kol än idag, och dämpar därmed växthuseffekten.

Ett ekosystem, som en skog eller äng, tar upp koldioxid för att använda i tillväxt (fotosyntes), och avger koldioxid vid underhåll och nedbrytning (respiration). Skillnaden mellan kolflödena bestämmer om ekosystemet har ett nettoupptag och är en sänka, eller avger kol och är en kolkälla.

För att studera hur en framtida klimatförändring påverkar kolflödena har Monika Strömgren vid SLU sedan år 1995 höjt marktemperaturen med fem grader i en granskog. På sex år fördubblades skogens virkesproduktion, och mest ökade tillväxten under vår och försommar. Vanligtvis gör frusen mark och vinterskadade barr att träden inte kan använda solljuset fullt ut under dessa årstider. En annan orsak till att granarna växte bättre är att värmen orsakade en ökad markmineralisering av kväve. På uppvärmd mark har träden bundit 50 kilo mer kväve.

Markandningen, från exempelvis rötter och svampar, utgör den största delen av ett ekosystems totala respiration. Eftersom denna ökar med temperaturen, kan markens bidrag öka med 50-80 procent i och med en framtida klimatförändring. Kontinuerliga mätningar på uppvärmda ytor i Flakaliden, Vindeln, visar dock att markandningen i praktiken inte ökar särskilt mycket. Det kan bero på att mikrolivet i marken anpassar sig till en ökad temperatur. Dagens klimatmodeller räknar inte med en sådan utveckling, och överskattar därför troligtvis koldioxidutsläppen från ekosystemen.

http://projkat.slu.se/SafariDokument/187.htm


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i