Annons
Tänkbart naturreservat i Vallentuna

Tänkbart naturreservat i Vallentuna

SKOG. I flera år har Vallentunakretsen arbetat för att skapa ett naturreservat i området Exerman-Hersby vid sjön Tärnan. Nu hotas planerna eftersom markägaren vill avverka.

1993 bildade Vallentuna Naturskyddsförening en projektgrupp för att kartlägga naturvärdena i Tärnanområdet. Med bidrag från Landstingets naturvårdsfond gjordes en gedigen inventering. Några områden framstod som särskilt skyddsvärda, bland annat Exerman-Hersby som hyser ett 30-tal hotade arter. Stötestenen genom åren har varit ersättningen till markägaren. I höstas värderades marken till 2,8 miljoner kronor. Det är vad ägaren skulle fått ut om skogen avverkats och sålts. Den summa kommunen och SNF har täcker inte kostnaden, men kommunen ansökte redan för ett år sedan om bidrag hos Naturvårdsverket som nu skjuter till pengar.
– En förhandlare är utsedd och ett bud är lagt till markägaren, en så kallad intrångsersättning. Bollen ligger hos honom nu och jag hoppas att det ska gå ganska fort, säger Bo Eknert, ordförande i Vallentunakretsen.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i