Annons
Vargarna kommer från öster

Vargarna kommer från öster

Dagens skandinaviska vargstam har ett östligt ursprung. Dessutom har endast några få djur legat till grund för stammen. Det visar DNA-analyser som en forskargrupp vid Evolutionsbiologiskt centrum i Uppsala nu presenterar.

Allt sedan vargen åter dök upp i de värmländska skogarna kring 1980 har det spekulerats om stammens ursprung: utplantering, hybridisering med hund, eventuellt kvarvarande individer från en gammal vargstam eller invandring från öster?

DNA-analysen tyder på att den nuvarande stammen kan spåras tillbaka till ett mycket litet antal vargar, kanske ett enda vargpar. De första djuren i Sverige och Norge hade en genetisk sammansättning som överrensstämmer med den hos finska vargar. En rimlig tolkning är därför att invandring från öster som kom att lägga grunden till dagens stam.

Kring 1990 etablerades en andra skandinavisk vargflock och sedan dess har stammen ökat kraftigt. De genetiska analyserna visar att denna expansion sammanföll med att minst en ny varg – en hane – kom att ingå i stammen. Även denna varg hade en genetisk sammansättning som överrensstämmer med finska vargar.

http://www.ebc.uu.se/evbiol/Press/Wolf.html


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i