Semester med samvete

Ekoturister gör det med gott samvete. Och de minskar inte bara turismens skadeverkningar - de stärker skyddet för natur, djur och kultur. Den nya svenska ekoturismmärkningen är en av världens första i sitt slag.

Skribent Joachim Stokstad

Tänk dig spegelblankt hav, inte en krusning, trots att du befinner dig i det yttersta av Stockholms skärgård med öppen horisont. Tänk dig en sol som formligen skriker från klarblå himmel.
Kajakerna glider fram mellan öarna, fullständigt ljudlöst. Man ser bottnen även på flera meters djup. Att sitta så nära vattenytan gör att man känner sig som en del av naturen. Känner både sin litenhet och stor närhet.

På eftermiddagen slår gruppen läger. Tälten är bågspända och kan ställas direkt ute på klipporna, utan fastkilning.

– Det här var helt klart en av mina största naturupplevelser någonsin! säger Lotta Bohlin som förra året köpte en tredagars kajakutflykt av Äventyrsresor. Just detta arrangemang ligger bra till för att få den nya svenska ekoturismmärkningen Naturens Bästa. När Lotta hör det ser hon inte förvånad ut.

– Guiden var biolog och det var verkligen extremt noga med att lämna öarna så som vi fann dem. Att gräva ned toapapper är väl självklart, men vi fick inte ens hälla ut riskorn eller diskvatten i havet, det skulle hällas i en grop och täckas över.

– Först kändes det nog överdrivet, men sedan insåg vi hur mycket det gör att slippa se lämningar från andra när man kommer. Plus att det naturligtvis är bättre ur miljösynpunkt.

Staffan Widstrand är världsresenär och fotograf och en av dem som introducerade begreppet ekoturism i Sverige i mitten av 90-talet. I dag sitter han i Ekoturismföreningens styrelse.

– För mig handlar detta kort och gott om ett roligare resande – för alla inblandade. Alla de där äventyren du drömt om: vildmarksridning, valsafari, björnskådning, flottfärd, säger han.

Miljön då?
– Kärnan är fantastiska upplevelser i naturen. Naturens Bästa är en kvalitetsstämpel där miljökrav är en del tillsammans med andra inslag: kultur, säkerhet, etik, kunskap, lokal ekonomi och naturskydd.

Naturens bästa är alltså inte en miljömärkning som exempelvis SNF:s Bra Miljöval. Huvudmän är Sveriges Turistråd (ägs av turistnäringen och staten) och Ekoturismföreningen. Föreningens officiella definition lyder ”ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande”.

När Peter Hanneberg 1996 skrev boken ”Ekoturism eller ekoterrorism?” oroades han bland annat över risken för att orörda områden förstörs om ekoturister plötsligt vallfärdar dit.

– Det flesta områden som är intressanta som ekoturistmål har inte problem med för många turister, utan för få! säger Staffan Widstrand.

Hur menar du?

– Det krävs pengar för att det ska vara intressant att skydda ett område. Helt orörd natur har per definition inget ekonomiskt värde. Utan turismen hade det inte funnits ett djur kvar på Afrikas savanner.

Ekoturism är en global företeelse och FN har utnämnt år 2002 till ”internationellt ekoturismår”. Den svenska märkningen är bland de första att sjösättas. Naturens Bästa kommer åtminstone till en början bara att tilldelas arrangemang på hemmaplan.

Den allt populärare snöskotern är en het potatis.

– Skotern är ett vardagsredskap i vintersverige, men bullret, utsläppen och buskörningen är stora problem. Vi har försökt hantera skoteranvändningen på ett pragmatiskt sätt, säger Staffan Widstrand.

– Vi vill få ut miljö- och naturskyddsnytta med hjälp av märkningen. Det gör man inte med ett idiotstopp. Många gånger klarar sig inte ens hundspannen utan skoterspår. Så vi har ställt krav på att arrangörerna använder fyrtaktare, som har betydligt bättre förbränning och lägre ljudnivå. Plus att man använder miljöbränsle och bara rör sig i små grupper med guide. Dessutom får skoter bara användas för transfer till och från resmålet.

Vad är det för skillnad mellan ekoturism och miljöanpassad turism?

– Hela näringen måste miljöanpassa sig. Ekoturism vill nå längre än så.

Den konventionella turismen kommer alltid att dominera, menar han, men ekoturismen kommer att påverka den.

– I dag presenterar sig många svenska kommuner upp med bild på sin badstrand och någon gammal kyrka. Tänk om omvärlden i stället kom att se Sverige som det verkligt exotiska land det är. Med orörd natur, gott om vilt och EU:s enda urbefolkning.

Jo, även jakt kan faktiskt klassas som ekoturism. Men då krävs att den bedrivs på ett ekologiskt uthålligt sätt, av arrangörer med höga krav på jaktetik och viltvård.

SNF, med mångårig erfarenhet av märkningen Bra Miljöval, är positivt inställd till Naturens Bästa.

– Säkert är många av våra medlemmar intresserade av den här typen av arrangemang, säger Eva Eiderström, avdelningschef för Handla miljövänligt.

– Kraven är dock ganska vagt formulerade, till exempel att arrangören ska ha ”tillräcklig kunskap”. Praxis får utvisa hur högt man sätter ribban.

Globalt är transporterna turismens ojämförligt största miljöproblem. Hur hanterar Naturens Bästa det?

– Man måste göra en rimlighetsbedömning, säger Staffan Widstrand. I våra krav finns omfattande och detaljerade krav kring transporterna. Men vi kan inte vara så fundamentalistiska att det inte går att bedriva reseverksamhet.

– En del debattörer tycker att så fort något kallas ”eko” så ska det vara helt utan miljöpåverkan. Det är ju omöjligt. Turism innebär transporter. Och turismen ökar oavsett vad vi tycker om det. Frågan är ju inte om //KURSIVT// turism, utan hur //KURSIVT//. Hur den kan göras smartare, med mindre slitage, och med så många positiva effekter som möjligt. Ekoturism är ett svar på den frågan.

Kan charterturism någonsin bli ekoturism?

– Inom några år kanske vi kan märka några charterarrangemang, säger Staffan Widstrand. Där finns några av turismens värsta problem i dag, men just därför också några av lösningarna och möjligheterna. Hur som helst måste de miljöanpassas.

Så en researrangör som delvis bedriver miljövidrig verksamhet kan få sin fina kajaktur ekoturismmärkt?

– Nej, grundkraven på företaget måste vara uppfyllda. Däremot behöver inte alla företagets arrangemang vara godkända.

Staffan Widstrand har stora förhoppningar om den nya märkningen och påminner om att det finns flera exempel där turismen är positiv.

Äventyrsresors kajakpaddlingar är ett. Gösta Westin, ansvarig för företagets nordiska arrangemang, berättar att paddlingen har funnits med sedan företagets start 1984.

– Och vi lärde oss snabbt, den hårda vägen, att det lönar sig att få med lokalbefolkningen. Vi flyttade till exempel startplats från ett varv till en familjs tomt på Runmarö, en familj som i dag är våra värdar. Vi provianterar hos lokala bagerier och butiker.

– Vi har en god dialog med tillsyningsmännen på öarna om att minimera påverkan, störning och slitage. Och med åren har vi också blivit goda vänner med många skärgårdsboende.

Guiderna är oftast antingen biologer, ornitologer eller kunniga om skärgårdskulturen. Det ska ge ett mervärde jämfört med paddling på egen hand. Dessutom, menar han, kan en guidad tur vara bättre ur naturskyddssynpunkt.

– En kajak som paddlas genom ett fågelskyddsområde under häckningstid kan ställa till mycket mer skada än en motorbåt. Motorn hör de på långt håll, kajaken kan överraska dem så brutalt att de överger sin häckningsplats.

Återstår att se om ett av Europas tidigaste charterfolk nu också kan bli Europas främsta ekoturister.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Joachim Stokstad
Artikeln publicerades i