Annons
Bekämpningsmedel i bäckar

Bekämpningsmedel i bäckar

JORDBRUK: Ett 40-tal olika bekämpningsmedel har återfunnits i vattenprover från jordbrukområden runt om i Sverige.

Sommaren 2001 gjordes den första mer omfattande stickprovsundersökningen av bekämpningsmedelsrester i ytvatten i Sverige. Prover togs i nio bäckar i jordbruksområden i olika delar av landet. Vattenprov togs också i två skånska åar, i avloppsvatten och dagvatten från två samhällen.

De högsta halterna fanns i bäckar i norra Götaland. Det var oftast de mest sålda substanserna som återfanns, exempelvis glyfosat, bentazon och MCPA, tre vanliga ogräsmedel. Dessutom hittades AMPA, en nedbrytningsprodukt av glyfosat, samt cyanazin med flera ämnen. Bland medel som inte längre får säljas återfanns exempelvis ogräspreparatet atrazin och nedbrytningsprodukten BAM i avloppsvatten och dagvatten. Att preparaten fortfarande förekommer i naturen visar på att de är svårnedbrytbara.

– Det är svårt att säga om dessa ämnen kan påverka livet i åarna och bäckarna. Det finns för få undersökningar gjorda om vilken betydelse preparaten har för olika vattenorganismer, säger Peter Sundin, forskare vid SLU.

Undersökningarna fortsätter i år med förnyade provtagningar.

– Resultaten är alarmerande, men inte överraskande. De överensstämmer med liknande provtagningar som SNF gjorde i Skåne förra året. Det är dock lite märkligt att man inte sedan länge tagit med tester av bekämpningsmedelsrester i den regelbundna miljöövervakningen, säger Magnus Hedenmark, kemikaliehandläggare på SNF.


http://www.ma.slu.se/


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i