Gör en insats för klimatet

KLIMAT: Klimatåtagandet är en nystartad utmaning till näringslivet från folkrörelsesamarbetet Klimat.nu. Syftet är att visa politikerna att det är fullt möjligt att höja tempot i avvecklingen av fossilbränslen.

Artikel 2002-4

Svenska företag och organisationer har bjudits in att samarbeta med Klimat.nu för att minska sin utsläpp av koldioxid. Klimat.nu ”samlar in” minskade utsläpp och klimatåtgärder som företagen genomför och planerar under perioden 2001 till 2004.

I dag finns det många företag och andra aktörer som oroas av klimathotet. De satsar på egna strategier och åtgärder för att minska växthusgaserna. Det kan handla om färre flygresor, bränslesnålare tjänstebilar, lastbilar med bättre miljöprestanda, utbildningar i eco-driving eller biobränsle i uppvärmning.

– Vi hoppas att många nappar på erbjudandet och ser strategiska fördelar i att samarbeta med oss, säger Eva Lindberg, klimathandläggare på SNFs kansli.

Klimat.nu har som mål att sammanlagt minska de svenska koldioxidutsläppen med två procent på två år. Man vill visa på den vilja som finns att bidra till lösningen av klimatproblemen. Kampanjen är i full gång med mängder av aktiviteter runt om i landet.

– Regeringens mål om att minska utsläppen med fyra procent till år 2010 är långt ifrån tillräckligt. Om vi inte vill ha allvarliga klimatförändringar är vi tvungna att gå betydligt snabbare fram. Enligt FNs klimatpanel måste utsläppen minskas med 60 till 80 procent, säger Eva Lindberg.


www.klimat.nu

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.