Annons
Bönder gästar stadens torg

Bönder gästar stadens torg

JORDBRUK - Bönder på stadens torg som säljer sina varor direkt till konsumenterna, precis som förr i tiden. Det är idén bakom ”bondens egen marknad”, som i höst med stor framgång genomförts på flera orter runt om i landet.

På ”bondens egen marknad” kommer traktens bönder till stan och säljer sina egna produkter De bönder som står på marknaden måste ha producerat allt som säljs själva och gården måste ligga inom tjugofem mils radie från marknaden för att det ska räknas som lokalproducerade livsmedel.

På marknaderna erbjuds ett rikt utbud av bröd, rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, ost och färdiglagat. En stor andel av produkterna är ekologiskt odlade. Bondemarknaderna har blivit mycket populära. Det är ett myller av folk, med provsmakning och prat om mat odlare och konsumenter emellan.

Idén till dessa marknader kommer från USA och har spritt sig till Storbritannien och Sverige. Den först svenska marknaden hölls på Södermalm i Stockholm. I år har arrangemanget växt och bondemarknader har under höstens genomförts i även i Umeå, Linköping, Göteborg, Växjö och Malmö.
Till jul återkommer marknaderna.www.bondensegen.com


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i