Företag minskar sin klimatpåverkan

KLIMAT - Många företag arbetar idag frivilligt med att minska sin klimatpåverkan. SNF arbetar inom kampanjen Klimat.nu med att samla in frivilliga klimatåtaganden.

Artikel 2002-5

Det svenska läkemedelsföretaget Recip, med 350 anställda, är ett av de företag som gjort ett klimatåtagande. Företaget har haft koldioxidminskning som miljömål sedan 1999.
Här är några åtgärder som utförts:
Stadsgas har ersatt olja för framställning av ånga. Mängden lösningsmedel i tillverkningsprocesserna har minskats. Värme återvinns med hjälp av värmeväxlare. Alla säljare som kör mycket bil i tjänsten har genomgått kurser i miljöanpassad körstil. Tjänstecykel har införts för turer mellan närliggande fabriksenheter. Nya reseregler uppmanar personalen att överväga om tåg är ett rimligt alternativ i stället för flyg/bil.

– Miljöarbetet har varit en strategisk fråga för företaget sedan det startade 1995. Vi gör kanske inte så mycket väsen av vårt miljöarbete, det är mer en del av den vardagliga verksamheten, säger Åsa Bergström, miljöchef på Recip. Vi har varit miljöcertifierade sen 1997 och vi har haft klimatmål med som en del i miljöledningssystemet sedan 1999.

Förra året gick företaget helt över till Bra Miljöval-el i alla sina anläggningar. Detta ledde till en minskning av koldioxidutsläppen med 178 000 kg. Fyllnadsgraden i företagets lastbilar har ökat och man har köpt in en paketbil som drivs med biogas. Företagets förbränningsanläggning har ”trimmats in” för att släppa ut minimalt med koldioxid.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.