SNF startar <br>avelsprogram för vitrygg

MÅNGFALD - Den vitryggiga hackspetten är Sveriges mest utrotningshotade skogsfågel. Hackspettens livsmiljöer har nästan helt försvunnit. I dag finns det bara ett trettiotal fåglar kvar i landet. Nu startar SNF ett avelsprogram för att få tillbaka en livskraftig hackspettstam.

Artikel 2002-5

– Ska jag vara ärlig ser det ganska mörkt ut för den vitryggiga hackspetten just nu. I år kunde vi endast hitta fem par i det vilda, säger Kristoffer Stighäll, ledare för SNFs projekt vitryggig hackspett. Läget är nu så akut att fågeln kommer att försvinna helt från Sverige om vi inte snabbt får igång ett avelsprogram.

De senaste tolv åren har SNF arbetat med att skydda de lövskogar med död ved som är den vitryggiga hackpettens livsmiljö. Men att skydda miljöer tar lång tid. Trots vissa framgångar har antalet fåglar fortsatt att minska.

Inom vitryggsprojektet har man också arbetat med utsättning av hackspettsungar från andra länder. Men inte heller detta har varit tillräckligt för att säkra beståndet.

SNF har nu inlett ett samarbete med djurparken Nordens Ark i Bohuslän om ett avelsprogram för vitryggig hackspett. I dag finns åtta par vitryggar i djurparken. I våras häckade ett par i parken och fick ut tre ungar. Dessa ska, tillsammans med fåglar hämtade från Norge, utgöra grunden för en avelspopulation, fåglar som så småningom ska sättas ut i det fria. Avelsprogrammet beräknas pågå i minst tio år och SNF satsar under kommande år nära en miljon kronor på vitryggprojektet.

http://www.snf.se/verksamhet/djur-natur/proj-vitrygg/index.htm

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.