Annons
Svenskarna vill bevara statens skogar

Svenskarna vill bevara statens skogar

SKOG - Svenskarna vill använda statens skogar för naturskydd, och statliga Sveaskog har antagit en radikal miljöpolicy, men verkligheten ute i skogen är annorlunda.

I en undersökning beställd av Statsskogsutredningen har svenskarna nyligen fått uttala sig om vad statens skogar ska användas till. En överväldigande majoritet anser att skogen främst ska användas för att värna om den biologiska mångfalden (64 procent), landskapsbild (51 procent) och friluftsliv (42 procent) kommer därnäst. Skogsbruk värderas lågt, endast 24 procent ser det som en viktig användning av statens skogar.

Regeringen har tidigare uttalat att man på statens mark vill bli ”ledande för ett långsiktigt ekologiskt hållbart skogsbruk”. Sveaskog, som förvaltar 70 procent av statens skogar, har också i sin nya miljöpolicy slagit fast att minst 20 procent av företagets produktiva skogsmark ska användas till naturhänsyn och naturskydd.

Men verkligheten ute i skogen är annorlunda. I en debattartikel i Göteborgsposten från augusti i år räknar Mikael Karlsson, ordförande i SNF, upp ett antal aktuella misstag i Sveaskogs verksamhet som visar att företaget bryter mot sin egen miljöpolicy.

– Policyn har uppenbarligen inte fått fullt genomslag i organisationen, som fortfarande har ett högt satt ekonomiskt avkastningskrav för sin verksamhet, säger Mikael Karlsson.

http://www.statsskog.gov.se/pdf/Opinionsundersökning.pdf


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i