Branschen behåller ftalaterna

KEMI - Kosmetikabranschen kommer inte att ta bort de deodoranter eller parfymer som innehåller ftalater med anledning av SNFs larm i höstas. I varje fall inte den närmaste tiden.

Artikel 2003-1

– Vi följer självfallet utvecklingen på området, men i dagsläget anser vi inte att den ftalat vi använder medför några risker. Den bryts ner lätt, lagras inte i kroppen och är säker enligt EUs vetenskapliga kommitté för kosmetiska produkter, säger Mats Landén på Lever Fabergé.

I november avslöjade SNF att 27 av 34 testade kosmetikaprodukter innehöll ftalater – ämnen som i djurförsök har visat sig försämra fortplantingsförmågan och påverka fosterutvecklingen.

– Dietylftalat, som Lever Fabergé har i sina produkter, har visserligen fått grönt ljus av EU, kommentarer SNFs kemikaliehandläggare Helena Norin. Men det finns andra undersökningar som visar att ftalaten kan påverka spermier så att de får skadad arvsmassa och sämre rörlighet.

Inte heller The Body Shop planerar att plocka bort ftalatprodukterna från hyllorna med omedelbar verkan, även om ingen av deras nya produkter innehåller ftalater.

– Vi arbetar med att hitta nya ingredienser, men vi vet inte när det arbetet kommer att vara klart, uppger Sandhya Forselius på The Body Shop.

För någon månad sedan testade också tidningen Ökotest ftalatinnehållet i tyska parfymer. Då visade det sig att det finns flera parfymer som är helt ftalatfria.

– Det går att tillverka kosmetika och hygienprodukter utan ftalater, säger Helena Norin. Bara branschen vill.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.