Klimatseger till Ödeshög

KLIMAT- Naturskyddsföreningen i Ödeshög lade in högsta växeln under klimattävlingens sista vecka. Klimatlöftena haglade in och kommunen vann den riksomfattande tävling som Klimat.nu arrangerat för landets alla kommuner.

Artikel 2003-1

Tävlingen pågick mellan februari och december förra året. Alla kommuner i Sverige fick tävla mot varandra med att få kommuninvånarna att lova minskade koldioxidutsläpp på webbplatsen Klimat.nu.

I Ödeshög gick det ganska lugnt till först.

- Men när det var fem dagar kvar av tävlingstiden såg jag på nätet att vi låg femma, berättar Inga-Sara Prinzencreutz, som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Ödeshög.

Då satte styrelsen för Naturskyddsföreningen i Ödeshög igång med en mängd aktiviteter. På biblioteket fick Naturskyddsföreningen tillgång till en dator och där stod Inga-Sara i ett par dagar och visade kommuninvånare hur de skulle gå tillväga för att avge klimatlöften.

Den febrila verksamheten i Ödeshög gav resultat. Före SNF:s lokala kampanj hade kommunen 38 löften. När löftena räknades fem dagar senare hade Ödeshög fått in 217 stycken.

Kampanjledaren Katarina Hellström fick höra om Ödeshögs spurt.

– Vi är så imponerade och glada över initiativet SNF i Ödeshög tog. Det visar vilken kraft som finns i ideellt engagemang!

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.