Annons
Varmare klimat bromsar Golfströmmen

Varmare klimat bromsar Golfströmmen

KLIMAT - Avrinningen från de sex stora sibiriska floderna till Norra ishavet har sedan 1930-talet och fram till idag ökat med i genomsnitt sju procent. Tre av floderna tillhör jordens största och förändringen är så stor att det kan påverka klimatet i Nordeuropa.

Detta kan man läsa i en artikel i decembernumret av Science. Högre medeltemperaturer på Norra halvklotet leder till ökad nederbörd, som i sin tur leder till ökad avrinning.

En ökad mängd sötvatten i Norra ishavet kan också leda till att Golfströmmen försvagas. Effektiviteten hos de stora ”oceanpumparna” i Norra Ishavet, där det varma ytvattnet svalnar och sjunker mot botten, försämras av ökade mängder sötvatten.

Den internationella forskargrupp som gjort studien förutspår också en fortsatt ökning av flodernas avrinning med upp till 18 procent om hundra år. Till det ska läggas ökad nederbörd över havet och ökad avsmältning av Grönlands inlandsis.

www.sicencemag.org


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i