Annons

Mer miljö i planlagen

MILJÖRÄTT - Plan- och bygglagen är föråldrad och innehåller för lite miljöhänsyn, det framgår av en ny rapport från SNF med förslag om hur den snabba utbyggnaden av externa köpcentrum ska kunna regleras.

Det finns tydliga luckor mellan plan- och bygglagens regler och miljöbalken. Nya vindkraftverk genomgår rigorös miljöprövning enligt miljöbalken. 3G-master och nya köpcentrum prövas enligt den mer exploateringsvänliga plan- och bygglagen, PBL.
Nu är både plan- och bygglagen och miljöbalken under utredning. Det är dags att rätta till de blottor och brister som finns.

Miljöjuristen Oscar Alarik har för SNFs räkning gjort en utredning av hur bland annat externhandeln borde regleras via PBL, som ett underlag till den parlamentariska plan- och bygglagskommittén.

? Det viktigaste på kort sikt är att externhandeln blir tillståndspliktig enligt miljöbalken, säger Oscar Alarik, och att man inför ett moratorium för vidare utbyggnad tills regelverket har setts över.

Reglerna om miljökonsekvensbeskrivningar i plan- och bygglagen måste skärpas, för att Sverige ska uppfylla EUs direktiv. En särskild lokaliseringsregel föreslås som innebär att detaljhandeln styrs dit kunder kan ta sig utan bil.
? Den skenande utbyggnaden av externhandel drabbar miljön och svaga grupper i samhället och är ett tydligt tecken på allvarliga brister i plan- och bygglagen. Ska vi nå de nationella miljömålen måste lagen ändras och högre miljökrav ställas på kommunernas planmonopol, säger SNFs ordförande Mikael Karlsson.

www.snf.se/verksamhet/miljopolitik/externhandelochpbl.htm


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i