Giftiga dammråttor

En aktuell studie från Greenpeace forskningsinstitut i England visar att många miljöfarliga kemikalier finns i vanliga dammtussar.

Artikel 2003-4

I våra hem är vi omgivna av miljöfarliga kemikalier. Vi exponeras för dem utan att märka det. En aktuell studie från Greenpeace forskningsinstitut i England visar att många av dessa kemikalier finns i vanliga dammtussar.
När forskarna analyserade dammråttor från över etthundra engelska hem fann de höga halter av olika hormonpåverkande, cancerframkallande eller fortplantningsstörande ämnen: bland annat ftalater, en mjukgörare i PVC-plast, organiska tennföreningar, som också de används i PVC-material, olika bromerade flamskyddsmedel, alkylfenoler, ett tillsatsmedel i kosmetika och färger, samt klorparaffiner, som används i plaster och färger med mera.

- Kemiindustrin hävdar ofta att dessa kemikalier är bundna till varorna och därför inte belastar miljön. Den här studien visar vad industrins riskanalyser egentligen är värda, kommenterar Magnus Hedenmark, SNFs miljökemist.

www.greenpeace.org.uk

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.