Veckan då SNF märks

UPPDRAGET - Årets Miljövänliga vecka, 27 september
- 5 oktober, handlar om varför det är viktigt att välja miljömärkt.

Artikel 2003-4

Vi ringde Lillian Lundin, samordnare för Handla miljövänligt-nätverket i Dalarna.

Vad har ni för planer i länet inför Miljövänliga veckan i år?

- Vi ska utbilda skolelever att miljöguida kunder i butikerna. Vi ska också ge små belöningar till dem som har miljömärkta varor i sina kundvagnar. Sedan ska vi synas på gator och torg.

Hur är intresset bland kretsarna för att jobba med veckan?
- Det varierar, handla miljövänligt-arbetet engagerar folk när man väl hittat dem som är intresserade. Det är lättare att få folk till sådant arbete än till styrelsearbete. Det känns kanske mer konkret. Men det är nästan bara kvinnor som jobbar med veckan.

- Hälften av kretsarna i länet har aktiviteter under veckan. Många jobbar dock ensamma på sin ort med frågorna, men i Borlänge samarbetar SNF med kommunens Agenda 21-kontor.

Har du någon favoritaktivitet genom åren att tipsa om?

Vi fick mycket uppmärksamhet förra året med potatisfemkamp på gågatan. Lokala kändisar tävlade i grenar som potatisskalning på tid, balansering på sked och gissa potatissorter

- När jag började engagera mig var det mycket butiksaktiviteter. Nu försöker vi göra saker som lockar media så att vi når många fler. Några butiker i länet har blivit miljömärkta tack vare Miljövänliga veckan.

Vad tror att du Miljövänliga veckan betyder för SNF?
- Den betyder mycket. Vi är annars inte så bra på att vara utåtriktade. Under veckan ser folk att föreningen finns, att vi är vanliga människor som vill något och inte bara är experter.

Om Sveriges Natur

Det här är en artikel från Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Artiklarna speglar inte nödvändigtvis föreningens åsikter.

Ansvarig utgivare: Ylva Johnson

Besök även vår webbplats www.sverigesnatur.org där vi uppdaterar regelbundet med nytt material. 

 Här hittar du Sveriges Naturs arkiv där finns alla artiklar som publicerats i tidningen från 1998 och fram till i dag.