Fågelpoesi och svamptankar

Fågelpoesi och svamptankar

UPPSLAGET * Naturen med nya ögon. Så skulle man kunna rubricera Eva-Lena Neimans första simtur för året i bokfloden. Fåglar i poesi och historia, religiösa svamptankar och heta fakta om vårt klimat. Därtill en barnbok.

Tänk om skolan som alternativ till kungar och krig hade erbjudit fåglarnas historia – eller varför inte flugsvampens? Jag läser med lätt förbluffad förtjusning Ole Högbergs Flugsvampen och människan och måste lovorda Carlssons förlag som ger ut en så udda bok. Jag har alltid tyckt att det finns en sorts religiös upplevelse dold i svampplockningens hängivna sökande, men i Högbergs bok presenteras, bland mycket annat, teorierna om flugsvampen som hela religionsbegreppets ursprung! Högberg skriver lärt och fängslande om ibland mycket konstiga saker – men varför skulle en hel bok om flugsvamp hålla sig inom de strikt biologiska ramar som så många böcker om naturen pressas in i?

Om man inte förmår ge sig hän åt flugsvamparnas mytologi så kanske fåglar kan erbjuda en historisk ingång. Plinius den äldre, född 23 e Kr, skrev en omfattande naturalhistoria. Nu finns hans texter Om fåglarna utgivna av Ellerströms förlag, till glädje för varje historiskt intresserad fågelvän. Lennart Nilsson, kunnig ornitolog, står för inledning, översättning och kommentarer som söker identifiera de olika fågelarter som omnämns. En annorlunda läsning som åskådliggör den fascination som fåglar tycks ha väckt hos människor i alla tider.

Fåglar är förbundna med poesi, och det beror egentligen inte på att det flyger så många fåglar genom åtskilliga diktraders metaforer. Samma undflyende men precisa form som poesin söker ryms i fåglarnas väsen. Det är ingen lätt uppgift som Niklas Törnlund tar sig an i samlingen Allt beror på vingar, Dikter ur fågelskådarens år (Ellerströms). Många har försökt och försöker, få lyckas förmedla den magiska känslan i fåglars sällskap. Törnlund lyckas inte rakt igenom. Ibland flyr fågelkänslan, just därför att han så gärna vill hålla den fast i orden. Men mycket når fram, tack vare hans digra kunskap och skådarerfarenhet. Det är sakligheten och precisionen som leder rätt.

Små böcker med nästan lite gammaldags utseende har BonnierCarlsén givit ut i en serie Så lever? igelkotten, grodan, rådjuret och räven med texter av Janne Olsson och Ulf Svedberg. Mer sådant behövs; enkla fakta om djuren i vår närhet, som vi på SNF får väldigt många frågor och kommentarer om. De engagerar människor i alla åldrar.

Slutligen börjar klimatfrågan generera allt fler böcker, Vetenskapsrådet har åter lyckats göra en lättillgänglig och pedagogisk bok om temperatur i vid bemärkelse: Hett om kalla fakta – Aktuell forskning om temperaturen, människan och naturen.

Stefan Edman har sammanställt aktuella fakta och debatt, kunskap och kloka råd om klimatfrågan i en lättillgänglig pocket Jorden har feber (Atlas). Än har vi möjlighet att läsa, tänka – och agera! Klimatförändringens och framtidens histora kan vi, trots allt, fortfarande påverka, om än timmen börjar bli sen.

Text: Eva-lena Neiman, bokredaktör


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i