Annons
Ja och nej till havsvindkraft

Ja och nej till havsvindkraft

ENERGI * Var ska vindkraftverken ligga? Boverket har pekat ut nio områden för vindkraft till havs. SNF säger samtidigt nej till en vindkraftspark på Fladen.

Vindkraftens framtid finns till havs, där vindarna är starka och jämna. Men de grunda havsbankar som man kan bygga på är också ofta mycket värdefulla för sjöfågel och fisk (se SN 3/02). Boverket har i en aktuell rapport utrett lägen för havsbaserad vindkraft.

Rapporten pekar ut nio lämpliga områden: Vänern, Persgrunden i Skagerack, Stora Middelgrund i Kattegatt, Kriegers Flak i södra Östersjön, Södra Kalmarsund, Knolls grund norr om Öland, ett område utanför Bråviken, Finngrunden och Utknallen i Gävlebukten samt ett område runt Rödkallen vid Norr­bottenskusten.

Av dessa accepterar SNF Finngrunden helt och Kriegers flak med viss tvekan, beroende på områdets betydelse som övervintringsplats för sjöfågel.

– Vi skulle vilja att något större pilotprojekt genomförs för att kunna utvärdera konsekvenserna av en storskalig anläggning, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på SNFs kansli.

Vid Kriegers Flak planerar Sweden offshore Wind en vindkraftspark med 128 verk om 5 MW vardera. Totalt skulle anläggningen ge 2,1 TWh årligen, vilket är en femtedel av riksdagens planeringsmål för vindkraften, 10 TWh till år 2010.

Göteborg energi har samtidigt planer på en större vindkraftspark på Fladen i Kattegatt. Området finns inte med på Boverkets lista. Här är naturvärdena stora och en samlad miljö­rörelse motsätter sig planerna.

– En utbyggnad i den skala som planeras riskerar att medföra negativa effekter på havsfåglar, fisk, säl och produktiva bottensamhällen, säger Torleif Ingelög, föreståndare på ArtDatabanken vid SLU.

– Vi förväntar oss att miljödomstolen och regeringen säger nej till utbyggnad vid Fladen, säger Klas Hjelm.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i